Monsterpizzan

Uppdaterad 2021-06-11 | Publicerad 2007-01-08

Hamburgare med pommes – inbakad i en calzone

SKELLEFTEÅ

Här är pizzan som spränger alla matkulturens gränser.

Calzskrove är en hamburgare med pommes – inbakad i en calzone.

Aftonbladets reporter låter sig väl smaka av monsterpizzan.

Calzskroven serveras av Arkan Kader på pizzeria Tre Kronor i Skellefteå.

– Den är populär, inte minst bland tjejerna, säger han.

Medan hamburgarna steker och pommesen friteras jonglerar Arkan Kader sin pizzadeg vant i luften. Burgaren, pommesen, salladen, osten och dressingen placeras sedan på den tunna degen och ett lager av tomatsås, ost och skinka.

Han viker ihop, snitsar till och skjuter in i ugnen.

– Vi gör den på under fem minuter, säger han stolt och serverar.

Det är ett jätteberg av, ja vad det nu är, på tallriken framför mig.

Den mättar snabbt en svulten kropp.

Smaken svajar.

USA v/s Italien

Å ena sidan, till vänster i munnen, känner jag den amerikanska hamburgaren med sin dressing, sina pommes frites.

Å andra sidan, till höger, den italienska inbakade klassikern med ost, skinka och tomatsås.

95 kronor och då ingår cola.

Prisvärt? Jo, efter flera timmar är jag fortfarande proppmätt.

Barbro Andersson, pizzaspecialist vid Hotell- och restaurangfacket, har aldrig hört talas om den udda kombinationen från Skellefteå. Men hon är inte förvånad.

– Nya pizzor har alltid blivit till i mindre samhällen. Folk har tröttnat på att serveras samma pålägg.

De vill ha nytt. Och pizzabagarna har hittat på.

Började på 70-talet

Uddapizzatrenden började redan på 1970-talet och exploderade när turkar och jugoslaver några år senare köpte allt fler pizzerior.

– Från dem fick vi kebabpizzan som kombinerar två matkulturer. Hamburgerpizzan är en utveckling, säger Barbro Andersson.

– Var det slutar?

– Ja, den som det visste.

Så görs pizzan: