Modekedjorna skulle tvingas betala för klädsoporna – men utredningen dumpades

Publicerad 2023-06-27

Förslaget låg färdigt.

Modekedjorna skulle tvingas betala för klädsoporna – och Sverige skulle bli ett föregångsland.

Men utredningen skrotades i tysthet av den förra regeringen.

– Det var jättebråttom att ta fram allt. Sedan rann allt ut i sanden, säger utredaren Birgitta Losman.

Aftonbladet har i en rad reportage berättat hur använda kläder som samlas in i H&M-butiker skickas till fattiga länder, där de riskerar att dumpas eller brännas okontrollerat.

I Ghana, som tar emot upp till 15 miljoner plagg i veckan, har hanteringen av second hand-kläder helt kollapsat. Plaggen dumpas i kanaler och sjöar och längs stränder.

Staden Accras avfallschef vädjade i en intervju till modeföretag som H&M att betala för avfallet.

Men ett sådant system kunde redan kunde ha varit på plats.

En av punkterna i januariavtalet, mellan den förra S- och MP-regeringen och C och L, var att införa ett så kallat producentansvar, som skulle tvinga modetillverkarna att betala kostnaden för att ta hand om plagget, den dagen det kastas.

I december 2020 presenterade regeringens särskilda utredare Birgitta Losman ett färdigt förslag.

Misär i Ghana som tar emot nästan 15 miljoner plagg i veckan.

Modeföretagen skulle ta ansvar

Klimatutsläppen och miljöavtrycket skulle minska när insamlingen av textilier ökade. Ansvaret för hanteringen av avfallet och återvinningen skulle läggas på klädproducenterna, utifrån principen om att förorenaren betalar.

– Förslaget var förankrat i modeindustrin. Trots de tuffa kraven backade man i huvudsak upp det här, säger Birgitta Losman.

Hårda mål sattes för insamling, återbruk, uppföljning och transparens.

– Om allt bara skulle dumpas någonstans vore det meningslöst. Vår ambition var tydlig: Sverige skulle gå före och ta ledningen i omställningen till en cirkulär modeindustri.

Birgitta Losman, hållbarhetsstrateg vid Högskolan i Borås.

Telefonen tystnade

Men kort efter att Birgitta Losman lagt fram sitt förslag märkte hon hur telefonen tystnade.

– Först var det jättebråttom. Sedan blev det väldigt tyst och allt rann ut i sanden. Jag blev besviken både för miljöns skull och för industrins och jobbens skull.

Förslaget skulle ha gjort Sverige till andra land efter Frankrike att införa producentansvar. Sedan dess har flera EU-länder lagt fram egna förslag om producentansvar.

– Det är tråkigt. Vi i Sverige är väldigt duktiga på till exempel fiberåtervinning och ligger långt framme i dag, men det här gör att forskning och utveckling riskerar att hamna någon annanstans, säger Birgitta Losman.

Per Bolund.

”Tidsbrist”

Dåvarande miljöminister Per Bolund uppger i dag att förslaget inte hann införas på grund av tidsbrist.

– Vi jobbade hårt för att förslagen i utredningen skulle bli verklighet, men det var en av många saker som vi inte hann ta i mål, utan som följande regeringar hade behövt ta vidare, säger han.

Den nya borgerliga regeringen har nyligen beslutat att kommunerna från januari 2025 ska ansvara för att erbjuda textilinsamling, som svar på ett EU-krav. Något producentansvar är inte aktuellt i nuläget. I stället tänker man invänta det EU-förslag om producentansvar, som väntas komma längre fram inom ramen för unionens nya textilstrategi.

– Vi vill se vad resultatet av de förhandlingarna inom EU blir, för att kunna se hur den nya EU-regleringen kommer att påverka Sverige, innan vi kan besluta om regelverk på nationell nivå, säger klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L).

Risk att mer dumpas

Birgitta Losman ser risker med strategin.

– Dels lägger man den ekonomiska risken för insamlingen på medborgarna. Och dels saknas mål för vad som ska hända med kläderna som samlas in. De kan samlas på hög. Och gå på export och hamna på fel ställen, säger hon.

Finns det en risk att mer kläder dumpas i fattiga länder?

– Det uppstår ett glapp innan man lyckas återbruka och återvinna i större skala. I det glappet är det extremt mycket textil som ska samlas in samtidigt som textilkonsumtionen fortsätter att öka. Då tror jag risken är ganska hög.

”Det sista regeringen vill”

Men Romina Pourmokhtari menar att de insamlade textilierna ska behandlas på ett hållbart sätt.

– Stora klädföretag bör inte fortsätta exportera sina avfallsproblem och dumpa miljöförstörande textilavfall i andra länder. Med de förslag som regeringen har skickat ut på remiss vill vi lägga grunden för en ökning av återanvändningen i Sverige.

Att ”exportera miljöpåverkan” är det sista regeringen vill orsaka, uppger ministern.

– Just därför ser vi fram emot arbetet med producentansvar i EU. Där kan hela unionen som ett stort handelsblock sätta en god och hög standard för alla företag som verkar inom EU:s länder.