Kristersson måste visa mer hetta och passion

Ulf Kristersson vill sänka skatten först för dem som tjänar minst. Han vill att det ska vara möjligt att göra klassresor. Dessutom är han feminist.

En ovanlig åsiktsbukett för en konservativ partiledare.

Om bara drygt en vecka kan M-ledaren Ulf Kristersson vara klar för statsministerposten. Om han var nervös så visade han det inte under SVT:s timslånga utfrågning.

Kristersson har ett trevligt, vinnande sätt som han säkert haft nytta av under hela sin karriär och kommer att få nytta av även i fortsättningen, oavsett om han blir statsminister eller inte.

Det är helt enkelt mer tilltalande att få även beska besked av en person som ler och ser glad ut.

Ulf Kristersson försöker dessutom svara på frågor vilket man åtminstone som journalist tycker är sympatiskt. Han svarar för övrigt ibland att han inte vet vilket är mycket ovanligt. Hur många gånger har man inte vilseletts av stensäkra svar som visar sig brista i verklighetskontakt?

Det kommer Kristersson också att få nytta av som statsminister, om han blir det.

Det man möjligen kan anmärka på är den lite svala framtoningen. Det mesta Ulf Kristersson säger låter som självklarheter, vilket det givetvis inte är. Och självklarheter har svårt att bli engagerande.

M-ledaren meddelade under utfrågningen att han inte anser det vara högprioriterat att ta bort värnskatten för dem som har de högsta inkomsterna. Överst på hans skattesänkarlista står i stället skatterna för dem med låga inkomster.

– Det är det i särklass största skatteproblemet, slog han fast.

Ulf Kristersson framförde det som om det var den mest naturliga sak i världen, lika naturligt som att björkar växer och vatten rinner.

Men det är ingen given ståndpunkt, det finns många partier som tycker det är viktigare att sänka andra skatter först. Liberalerna vill tvärtemot Moderaterna avskaffa värnskatten som de tycker är direkt skadlig, för att nämna ett exempel.

Som statsminister, om så blir fallet, kommer Kristersson behöva visa mer hetta, passion och empati. Det krävs av personer på den posten, särskilt när landet drabbas av akuta kriser. Då ska medborgarna lugnas och samlas.

Kristersson vill få slut på gängkrigen i förorterna i första hand genom att sätta förövarna bakom lås och bom under dubbelt så lång tid som i dag. Det hoppas han försvårar rekryteringen till gängen.

Men skolan är också central. För att få ett realistiskt alternativ till en kriminell karriär måste den bli bättre på att erbjuda livschanser – och därmed klassresor. Det vill säga att fler skaffar sig en utbildning och att färre än var sjätte elev lämnar grundskolan utan fullständiga betyg.

Ungefär så sade även Tony Blair, tidigare brittisk premiärminister, Labour. ”Vi ska vara tuffa mot kriminaliteten, och tuffa mot kriminalitetens orsaker”.

Under utfrågningen kom Ulf Kristersson ut som feminist. I sin ungdom uppfattade han ordet som vänster och alltså var det ingenting för honom. På äldre dar, och med tre döttrar, har han blivit förståndigare.

Hans definition av ordet är inte längre vänster utan följande:

– Tjejer och killar ska ha samma möjligheter och skyldigheter.

Se där, ännu en självklarhet. Kan något vara mer naturligt än det? Skulle knappast tro det. Och den insikten kommer Ulf Kristersson ha nytta av, vad han än ägnar sig åt i framtiden.

Plus och minus på Ulf Kristersson

Bra eller dåligt framträdande för partiet

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Kristerssons framträdande var på det hela taget bra för Moderaterna. Han berättade om sitt partis politik och varför han tycker de har de bästa svaren.

Raka svar

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

M-ledaren bemödar sig verkligen om att svara på frågorna, även om utfrågarna inte alltid tyckte att han gjorde det på rätt sätt. Han svarar också att han inte vet, när han inte vet. Det är ovanligt.

Engagemang

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Ulf Kristersson ger sällan uttryck för passion, snarare kontrollerat engagemang.

Betygsskala: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus Världsklass. Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Mycket bra. Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Bra. Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Godkänt. Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Dåligt. Uselt.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.