Varför är Sverige så rädda att utmana EU?

Gärna vin – men utan att sätta monopolet på spel.

Sverige är generellt väldigt rädda för att utmana EU. När vi för en gångs skull gör det är regeringen beredd att sätta Systembolagets framtid på spel.

Varför inte i stället utmana EU när de gäller att få sätta våra egna elpriser och därmed spara tusentals kronor för svenska elkonsumenter och förhindra ockerpriser på el?

Jag har inget emot om det blir möjligt att köpa med sig en flaska vin eller två från en svensk vingård. Så länge det inte äventyrar Systembolagets framtid.

Systembolaget bidrar både med att minska alkoholskadorna i Sverige och med ett fantastiskt utbud på vin och öl.

Men jag tycker kanske inte att frågan om gårdsförsäljning tillhör det mest brännande samhällsproblemen. Då är energipriser och vår energiförsörjning betydligt viktigare.

Sverige brukar vara bäst i klassen när det gäller att tillämpa nya EU-regler. Inget annat land är så ivrigt att uppfylla krav från Bryssel och få en uppskattande klapp på axeln av EU-ledarna.

Sverige sätter ner foten i en fråga som inte berör alla medborgare.

Ur den synvinkeln är det välkommet att Sverige sätter ner foten och utmanar om gårdsförsäljningen som självklart borde kunna kombineras med att behålla Systembolaget.

Men om Sverige ska utmana EU vore det bättre att göra det i en fråga som verkligen berör alla medborgare.

I samband med energikrisen 2022-23 lade en grupp som kallar sig Beken Team fram ett förslag som innebär att svenska konsumenter ska betala för vad det kostar att producera svensk el. Drivande i Beken Team är Bengt Ekenstierna, före detta direktör hos kraftbolaget Sydkraft.

”Fel” parti drev frågan

I dag importerar Sverige ofta de högre el-priserna på kontinenten. Dagens prismodell innebär lite förenklat att ju mer el Sverige exporterar desto dyrare blir elen i Sverige. Framförallt är det södra Sverige, elområde 4 och 3, som drabbas. Förra vintern gick både privatpersoner och företag på knäna när de skulle betala skyhöga elräkningar. Inte för att elen var dyr att producera i Sverige utan därför att det rådde stor brist på el på kontinenten och priserna därmed sköt i höjden. Stundtals låg priset över fem kronor per kilowatttimme. Tio gånger högre är en normalpris i Sverige.

De höga elpriserna kan komma tillbaka.

Just nu är det inget stort problem eftersom el-priserna är relativt låga. Men det kan ändras snabbt beroende på den geopolitiska utvecklingen eller om vi får en het sommar på kontinenten.

Frågan har varit aktuell i EU-valrörelsen. Förslaget om så kallade Sverige-priser på el har egentligen ingen ideologisk slagsida. Men tyvärr var det av någon anledning ytterkantspartiet Vänsterpartiet som gjorde förslaget till sitt. Det innebar att det snabbt stämplades som misstänkt och omöjligt. Om något av mittenpartierna eller Moderaterna plockat upp det hade det kanske sett annorlunda ut.

 I valrörelsen har förslaget avfärdats som orealistiskt därför att det skulle bryta mot EU:s regler. Ingen har dock kunnat specificera på vilket sätt.

Det finns inget som hindrar Sverige från att införa egna priser till svenska konsumenter. Har EU eller andra länder några synpunkter är det fritt fram för dem att låta EU-domstolen pröva frågan.

Inte osolidariskt

Skulle Sverige förlora en eventuell process är det givetvis tråkigt och vi får rätta oss efter utslaget.

Vinner Sverige innebär det många tusenlappar i sparade el-kostnader för miljontals svenska konsumenter.

Men den svenska regeringen och energiminister Ebba Busch verkar helt ointresserade av att driva frågan. I stället lägger de kraft och energi på att utmana EU med att tillåta gårdsförsäljning. Med risken att Systembolaget försvinner.

Såvitt jag kan se finns det inga motsvarande risker med att driva frågan om svenska elpriser.

Men är det inte väldigt osolidariskt av Sverige att sätta sina egna priser?

Nej, jag har svårt att se det.

Framförallt Tyskland har drivit fram de höga elpriserna.

Det som händer i dag är att bolagen som producerar elen kan stoppa de svenska konsumenternas pengar i fickan i form av övervinster. Det kostar dem inte mer att producera elen men på grund av de högre priserna på kontinenten får svenska konsumenter periodvis betala överpriser.

Framförallt är det Tyskland som drivit fram de högre el-priserna. De har vägrat införa el-prisområden efter EU-modell för att skydda sin industri i södra Tyskland. Tyskarna vill bygga en ny elkabel, Hansa Power Bridge, till Sverige för att kunna importera ännu mer el. Sverige tvekar att gå vidare med projektet eftersom det skulle riskera innebära ännu högre elpriser i Sverige.

Stängde kärnkraft

Mitt under den värsta energikrisen beslöt den tyska regeringen dessutom att lägga ner tre fullt fungerande kärnkraftverk av ideologiska skäl. Sedan skickade man vidare notan till svenska konsumenter i form av högre elpriser.

Svenska priser på el påverkar inte övriga länder. Sverige skulle fortsätta exportera som vanligt och våra grannar betala samma priser som i dag.

Jag är ingen expert på området. Kanske finns det vettiga invändningar mot att införa svenska priser på vår egenproducerade el som inte kommit fram i debatten. Men jag är förvånad över att regeringen inte gör en ordentlig genomlysning av frågan. 

Det håller inte att bara avfärda förslaget med rutinmässiga fraser om att ”det skulle bryta mot EU:s regler”.

Förlorarna på det är de svenska el-konsumenterna.