Skellefteå tog död på ”Växjöspöket”

Publicerad 2024-01-06

Skellefteå har till slut fått ta död på Växjöspöket.

Västerbottningarna tog säsongens första seger mot de regerande mästarna efter en vändning i den tredje perioden.

Bröderna Johnson stod för varsitt mål när Skellefteå vann med 2–1.

Skellefteå har förlorat samtliga SM-finaler lagen emellan, och hade ännu inte vunnit mot Växjö den här säsongen.

Men under lördagen skulle det bli ändring på det.

”Blev som planen”

Joel Persson gav dock Växjö ledningen efter tio minuter. En fin dragning vid blålinjen gjorde att backen fick massor av tid, och kunde prickskjuta in 1-0. Därmed klev han upp som etta i poängligan för backar, och är på god väg mot att slå personligt målrekord för en säsong.

– Jag såg att jag hade lite yta, jag försökte fejka skott utsidan, gick på insidan och sen trycka den precis ovanför benskyddet. Så det blev som planen, säger Persson till TV4 Play om sitt mål.

”Wow”

Därefter blev det desto mer målsnålt ett tag, och Skellefteå hade svårt att komma till några vidare lägen.

Istället skulle det vara en annan situation som präglade den andra perioden.

I inledningen av den andra perioden var Växjös Brian Cooper inblandad i en situation. Efter lite gurgel satte backen upp en klubba mot ansiktet på Linus Lindström, men efter videobedömning valde domarna att straffet skulle stanna på två minuter.

Något som Niklas Wikegård blir en aning chockad över.

– Wow. Jag var rätt säker på att Cooper hade spelat klart faktiskt, säger Niklas Wikegård i TV4 Play.

Vände i tredje

Men i den sista perioden skulle vändningen till slut komma.

Först kvitterade Jonathan Johnson i powerplay, och bara några minuter senare så skulle den andra brodern Johnson ge bortalaget ledningen.

Växjö gjorde sedan ett försök att kvittera, men fick aldrig in pucken. Matchen slutade 2-1 till Skellefteå, och därmed tog västerbottningarna sin första seger mot de regerande mästarna för säsongen.