Publicerad 2024-01-16

Skellefteå AIK har skrivit historia.

För första gången någonsin är man i CHL-final.

Men det satt långt inne – hemma mot tjeckiska Vitkovice Ridera.

Efter 4–2-segern i Champions Hockey League, borta mot Vitkovice, hade Skellefteå ett bra resultat att spela på.

Men frågan var om man spelade på resultatet lite för mycket. Skellefteå öppnade förvisso målskyttet tidigt i den första perioden, genom 19-årige Elias Salomonsson.

Men gästerna bet sig in i matchen och när halva matchen var spelad kom kvitteringen. I numerärt överläge klev Marcel Barinka fram och reducerade i matchserien.

Skellefteå skakat

Vitkovice behövde göra två till för att ta det hela till förlängning. Och visst blev det nerv i matchen. För 1.38 in i den tredje perioden tog Vitkovice ledningen med 2–1 och sedan följdes ett monumentalt tryck framför Linus Söderström i målet.

Trots det stora trycket och spel fem mot sex redde Skellefteå ut det hela och tog sig till sin första CHL-final någonsin. Där väntar Genève-Servette HC från Schweiz och matchen spelas i Schweiz den 20:e februari.