Avgör halvvägs in i femte övertiden

”Största mål jag har gjort”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Tampa-stjärnan Brayden Point skrev förstummande historia i natt.

Han avgjorde en av de längsta hockeymatcher som någonsin spelats – 10.29 in i femte övertidsperioden.

– Det kändes overkligt när man kollade upp på klockan och det stod period 8 och skotten var 80-60, säger en utpumpad men lycklig Victor Hedman till Sportbladet efter den osannolika 3–2-segern mot Columbus.

De oförglömliga ögonblicken envisas med ett rada upp sig under det pandemi-slutspel somliga trodde skulle bli en axelryckning.

Alla som såg nattens möte mellan Tampa och Columbus – första ronden i en åttondelsserie a’ bästa – kommer definitivt minnas den resten av livet.

Den stod alltså 2–2 efter ordinarie matchtid.

Sedan följde en övertidsperiod. Och en till. Och en till. Och en till. Och ytterligare en. Men då – 10.27 in period nummer åtta – avgjorde Brayden Point vad som vid det laget var den fjärde längsta matchen i Stanley Cup-historien.

Brayden Point.
Foto: Frank Gunn / TT NYHETSBYRÅN
Brayden Point.
Foto: TT
Vilt jubel utbröt – såklart.

Nikita Kutjerov avlossade först ett skott som råkade träffa Columbus-backen Vladislav Gavrikov i ansiktet och på returen kunde Point äntligen dunka in 3–2-pucken.

– Det är det största mål jag gjort. Det måste det vara. Jag har aldrig varit inblandad i en match som den här tidigare, säger den 24-årige kanadensaren på den online-sända presskonferensen efteråt.

Högsta noteringen

När avgörandet väl kom – efter sex timmar och 13 minuter; matchen började alltså strax efter 15.00 på eftermiddagen och slutade strax efter 21.00 – gick en del remarkabla fakta att sammanfatta.

  • Sammanlagt avlossade de båda lagen 151 skott mot mål. Det är högsta noteringen sedan NHL började räkna skott på mål säsongen 1959-1960.

  • Columbus finländske målvakt Joonas Korpisalo, som vuxit ut till en av Stanley Cup-slutspelets stora stjärnor, stoppade 85 (!) skott. Det är nytt NHL-rekord. Ändå fick han alltså se sig besegrad.

  • Seth Jones, Blue Jackets främste back, hade över 65 minuter i istid. Victor Hedman klockade in på 57.38.

  • Eftermiddagsmatchen mellan Dallas och Calgary i Edmonton började två och en halv timme efter Tampa-Columbus. Ändå hann den färdigspelas i god tid innan Brayden Points avgörande.

  • Den match som skulle spelats i Toronto efter det inledande dramat, mellan Boston och Carolina, fick skjutas upp och spelas istället under onsdagen, med start 17.00 svensk tid.

Mest uppseendeväckande av allt var dock det faktum att både Lightning och Blue Jackets spelade storartad hockey i högt tempo – även efter åtta perioder.

– Det är klart att man blir uttröttad och man får se till att både äta och dricka mycket i pauserna. Men samtidigt blir det rätt kul efter ett tag, konstaterar Point.

Skadad fot

”Overklig”, är hur Victor Hedman – som stod för en magnifik insats och bland annat avväpnade en nästan fri Cam Atkinson minuterna innan Points avgörande – beskriver känslan när vi talar med honom efter dramat.

– Ja, overkligt var vad det kändes när man kollade upp på klockan och det stod period 8 och skotten var 80-60, skrattar han.

Foto: TT
Hedman spelade 57 (!) minuter.

Det var länge oklart om ”Vigge” alls skulle kunna spela öppningsmatchen mot Jackets. Han skadade sig i en fot i sista ”round robin”-fajten mot Philadelphia i lördags – och reagerade själv så starkt, genom att hugga sönder klubban i spelargången, att omvärlden trodde han var riktigt illa däran.

– Jag blev lite nervös där ja, men ska mycket till för att jag ska avstå en slutspelsmatch och idag kändes det bra så jag var redo, konstaterar han.

– Jag kunde  dock aldrig drömma om att jag skulle spela så här mycket. Fast jag känner mig rätt okej. Jag tror man kommer vara mer trött i morgon, nu har man fortfarande adrenalin i kroppen.

Det blir så när man deltar i en av de längsta hockeymatcher som någonsin spelats.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE