HV71 bröt mardrömssviten – vann bottenmötet

SHL:s största krislag är tillbaka på vinnarspåret efter 5–2 mot Oskarshamn.

Återvändande Nick Shore blev stor hjälte för HV71 i Smålandsderbyt.

– Det här var en väldigt viktig vinst för oss, säger Shore i TV4 Play.

Det dras nog en och annan suck av lättnad i Jönköping denna lördagskväll.

Efter tränarbyte, fem raka förluster och över 200 minuter utan att göra mål reste sig HV71 ur den djupa krisen.

Nick Shore klev fram i sin andra match för hösten i HV71-tröjan och satte matchavgörande 3–2 med ett kanonskott i powerplay.

– Vi spelade väldigt bra i dag över 60 minuter. Det var fint att göra ett i powerplay. Vi ville verkligen göra mål där, säger Shore.

Viktor Lodin hade visats ut för tripping på HV71-målvakten Joni Ortio, ett domslut IKO-lägret inte såg ut att vara nöjd med.

Svag start

Det började dock dåligt för HV71.

Henrik Borgström sjabblade på blålinjen och Viktor Lodin snodde åt sig pucken. Fri med målvakten gjorde Lodin inget misstag när han satte 1–0 till Oskarshamn med en vacker dragning, 7.30 in i första perioden.

– Han (Borgström) tar sig galet mycket vatten över huvudet. Det är rentut sagt dåligt gjort, säger experten Niklas Wikegård i TV4 Plays säsnidng.

Men HV71 skulle kvittera med några minuter kvar av första perioden. Oskar Stål-Lyrenäs satte det förlösande målet och bröt därmed lagets 204 (!) minuter långa måltorka.

Fortsatt jumbo

Även i andra perioden följdes laget åt. Patrik Karlkvist kom i ett friläge och satte 2–1 men Victor Sjöholm kvitterade i periodens slutskede.

Nick Shores avgörande kom tidigt i tredje perioden och André Petersson och Simon Önerud satte varsitt mål i tom kasse och HV71 vann med 5–2.

Segern gör att HV71, som är fortsatt jumbo, är uppe på 13 poäng – samma antal som Oskarshamn.

– Förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det här till nästa vecka, säger Shore.

Leifby testar livet som influenser: ”Åh herregud”