Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Fel hjälp till flickor utsatta för övergrepp ökar självmordsrisken

Läkaren Gita Rajan om nya studien: ”Förskräckligt”

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Trots att sjukvården vet att unga flickor utsatts för sexuella övergrepp får de inte rätt hjälp – och risken för självmordsförsök ökar.

Det visar en ny studie vid Karolinska institutet.

– Det här är ett gigantiskt misslyckande, säger läkaren och doktoranden Gita Rajan.

Gita Rajan är läkare och doktorand på Karolinska institutet. Förra året publicerade hon en studie. Den visade att det gick att hitta unga flickor (12–17 år) som skulle komma att få ett sexuellt övergrepp registrerat i sjukvården redan två år innan det faktiskt skulle komma att skrivas in i journalen.

Detta var möjligt eftersom den här gruppen använde sjukvård på ett annorlunda sätt.

– Till exempel var det 15 gånger så vanligt att de sökte vård på grund av självmordsförsök jämfört med andra jämnåriga i samma bostadsområde, säger Gita Rajan.

Får inte rätt vård

I en ny studie, som publiceras i dag torsdag, har hon följt samma flickor i två år efter att man skrivit in i journalen att de utsatts för sexuella övergrepp.

– Vi hoppades att sjukvården skulle få lättare att hjälpa flickorna efter att de fått reda på övergreppen. Vi tänkte att risken för självmordsförsök skulle gå ner och att flickorna skulle börja må bättre, säger hon.

Men den nya studien visar motsatsen: Under det första året efter att vården registrerat det sexuella övergreppet löpte de unga tjejerna 26 gånger högre risk att söka vård på grund av ett självmordsförsök än jämnåriga i samma bostadsområde.

– Det här är ett gigantiskt misslyckande. Sjukvården vet om de sexuella övergreppen. Trots det lyckas man inte skapa trygghet och stabilisera de här flickorna, säger Gita Rajan.

Gita Rajan driver en ideell klinik.
Foto: Mickan Palmqvist
Gita Rajan driver en ideell klinik.

Driver Wonsa

Förutom att vara doktorand på Karolinska institutet driver Gita Rajan organisationen Wonsa (World of no sexual abuse). Det är en ideell organisation vars målsättning är att göra psykologisk vård efter sexuella övergrepp tillgänglig över hela landet.

Wonsa har också en egen klinik i Gamla stan i Stockholm där Gita Rajan och andra läkare under många år arbetat ideellt för att hjälpa personer som utsatts för övergrepp.

– Det är Wonsa som är beställaren av den här studien och det är ingen slump. Vi jobbar uteslutande med det här. Andra har ett brett uppdrag och ofta marginaliseras sexualbrottsutsatta. Man ser inte övergreppet som det viktiga, utan fokuserar på de symtom som patienten har, säger hon.

Gita Rajan startade Wonsa i frustration över att hon som läkare på en vårdcentral inte visste vart hon skulle remittera sina patienter som skadats psykiskt efter sexuella övergrepp.

Tidigare har det funnits specialistmottagningar som tagit emot personer med komplexa skador efter sexuella övergrepp. Men i dag hänvisas patienterna till primärvården eller allmänpsykiatrin.

– Ofta saknas kunskap om just sexuella övergrepp, och då är det svårt att hjälpa patienterna och det blir lätt fel, har Gita tidigare sagt.

Prisades på Svenska hjältar-galan

2019 hyllades Gita för sina insatser på Aftonbladets Svenska hjältar-gala och fick då utmärkelsen Årets vårdhjälte.

– Utmärkelsen betydde jättemycket, både för personal och patienter. Vi fick ett erkännande.

Efter att galan sändes har Wonsa fått två miljoner kronor i stöd till verksamheten från Socialdepartementet. Pengarna har inneburit att Wonsa kunnat arbeta på ett helt annat sätt.

– Sedan i maj har jag kunnat jobba heltid med Wonsa. Vi har tagit fram ett nationellt utbildningsmaterial. Och utan pengarna hade jag inte kunnat genomföra den senaste studien.

Gita: Alarmerande studie

Studien menar Gita Rajan är alarmerande. Hon hoppas att den ska leda till en utvecklad vård för personer som utsatts för övergrepp.

– Det är förskräckligt. Studien kanske kan motivera till att förändra systemet, säger hon.

Gita Rajan tycker själv att det ska finnas särskilda mottagningar för de som blivit utsatta för övergrepp.

– Man behöver ha en hel vårdkedja och den behöver utvecklas.

Sätt att stödja Wonsas arbete hittar du här.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.