Tandsprickning: Symtom och lindring vid barnets första tänder

Så lindrar du tandsprickning hos din bebis

Uppdaterad 2022-03-15 | Publicerad 2021-05-04

Dreglar din bebis mer än vanlig? Då kan det vara ett tecken på att de första tänderna är på väg. Lina Granqvist, specialisttandläkare i barntandvård hos Folktandvården, ger tips och råd kring tandsprickning och de första tänderna.

Lina Granqvist är specialisttandläkare i barntandvård hos Folktandvården Stockholm. Hon har fått svara på frågor om barnets första tänder och tandsprickning. Här nedan finner du bland annat tips och råd för hur man sköter om sitt barns tänder den första tiden.

Barnets första tänder – börjar bildas redan i magen

Redan under fosterstadiet börjar barnets tänder bildas, detta gäller både mjölktänderna och de permanenta tänderna, berättar Lina Granqvist.

– Tandanlagen, det vill säga det som ska bli tänder, är från början bara en mjuk liten ansamling av celler inne i käkbenet. Tänderna får sin riktiga form och blir hårda i och med mineraliseringen, som innebär att framför allt kalk och fosfor lagras i tandanlagen. 

Mineraliseringen av mjölktänderna börjar i graviditetsvecka 14. Och mineraliseringen av de första permanenta tandkronorna påbörjas oftast strax innan förlossningen och pågår under flera år framåt.

Då kommer barnets första tänder

Barnet får vanligen sina första tänder någon gång vid sex till åtta månaders ålder. 

Lina Granqvist

– Det finns ett fåtal barn som har enstaka tänder redan vid födseln. 

Oftast kommer först två framtänder i underkäken, dessa följs av två framtänder i överkäken. Sedan kommer tand nummer två på varsin sida om de centrala framtänderna efter ett års ålder. Vid tre års ålder brukar barnet ha fått alla sina 20 mjölktänder.

Vad är tandsprickning?

– Tandsprickning, eller tandframbrott som vi inom tandvården kallar för tanderuption, innebär när tandkronan tränger igenom tandköttet. Det vill säga när barnets tänder växer fram, säger Lina Granqvist

Flickan på bilden med sina första tänder. Barn får vanligen sina första tänder någon gång vid sex till åtta månaders ålder, enligt tandläkaren Lina Granqvist.

Tandsprickning hos bebis och barn

Tandsprickning, eller tandframbrott, sker från att ditt barn är cirka sex månader till cirka tre års ålder. Vid sex års ålder börjar tandväxlingen till permanenta tänder, det vill säga vuxentänder. Den växlingen pågår tills barnet är cirka 13 år.

Symtom för tandsprickning

Oftast brukar barnet inte ha besvär vid tandsprickning men det finns några symtom som tyder på att tänderna är på väg:

  • Det kliar i munnen på barnet
  • Barnet kan dregla mer än vanligt
  • Barnet kan vara mer ledsen och orolig
  • Barnet kan sova sämre än vanligt

Tandsprickning och feber

Det finns ingen känd koppling mellan feber och tandsprickning. Oftast är det andra orsaker bakom febern.

– De flesta föräldrar bli bekymrade när deras barn ändrar beteende. Men tandsprickning är inget sjukligt. Det kan vara lättare för föräldrar att stå ut med att barnet sover dåligt, eller är oroligt, då det finns en sannolik förklaring.

Så kan du lindra tandsprickning

  • Ge barnet en bitring

Det kan kännas skönt för barnet att bita på något. Att ge barnet en bitring, som med fördel kan vara kyld, kan hjälpa. 

  • Massera tandköttet

Massera tandköttet lätt med en mjuk tandborste.

– Man kan gärna vända sig till sin tandläkare för individuella råd, säger Lina Granqvist.

Bebisen biter på en bitring. Vid tandsprickning är det bra att ge sitt barn en bitring som lindrar besvären.

Då ska du söka vård vid tandsprickning

Tanden ligger i en säck i käkbenet, vilket kallas för follikelsäck. Det förekommer att follikelsäcken runt tanden blir större och vätskefylld, och kliniskt kan det se ut som en blåskimrande utbuktning runt kronan på tanden som kommer fram. 

– Oftast ger det inga symtom förutom om barnet biter i den. Detta kräver oftast ingen behandling men det kan vara bra att kontakta tandvården.

Så borstar du barnets första tänder

När första tanden tittar fram hos ditt barn bör du starta tandborstningen med en liten mjuk tandborste i anpassad storlek, och låta barnet vänja sig vid den på ett mjukt och lekfullt sätt. En vuxen ska alltid borsta barnets tänder morgon och kväll med en liten mängd fluortandkräm.

– Barnets nya tänder är tyvärr extra känsliga för karies, det vill säga hål i tänderna, och därför är det viktigt att man borstar dem så noga det går med fluortandkräm vilket stärker upp tänderna och skyddar dem mot karies.

Linas tips för tandborstningen

  • Låt barnet ligga ned

– Det kan underlätta om det lilla barnet ligger ner på skötbordet eller i sängen när man borstar, då ser man de nya små tänderna bäst.

  • Gör tandborstningen till något positivt

– Gör tandborstningen till en rolig och mysig stund, att sjunga eller berätta en liten saga kan uppmuntra barnet till att tycka det är roligt med tandborstning, säger Lina Granqvist.


Texten är faktagranskad av Lina Granqvist, specialisttandläkare i barntandvård hos Folktandvården i Stockholm.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!