Ny studie: Smarta män får fler barn

Forskarna: Smarta män anses vara ett ”hett byte”

Av: Malin Wigen

Publicerad:

Relation | Family

Forskare vid Stockholms universitet säger sig ha hittat ett samband mellan högt IQ och fertilitet.

Smarta män är mer fertila och har fler barn än andra, enligt en ny studie av forskare vid Stockholms universitet.

Att vara intelligent leder till hög status i samhället och bättre hälsa, andra faktorer som gör att smarta män anses vara ett ”hett byte”, enligt forskarna.

För att komma fram till detta kollade forskarna i en databas över IQ-poäng för svenska män födda mellan 1951 och 1967. Poängen är från IQ-test som användes vid intagning till värnplikten och omfattade över 779 000 män. Sedan tittade forskarna på hur många barn som männen fick.

”Vi hittade ett samband mellan intelligenspoäng och fertilitet, detta mönster överensstämde med hela gruppen vi studerade. Männen med lägst IQ-poäng hade färre barn”, skriver de i sin studie som publicerats i den vetenskapliga tidsskriften The Royal Society Publishing.

Forskarna sa att de även kontrollerade andra faktorer som utbildningsnivåer och föräldrabakgrund.

– Efter att vi tittat på detta såg vi en starkare positiv relation mellan IQ och fertilitet.

För att bedöma familjebakgrundens påverkan jämförde forskarna hur många barn som bröder hade.

De fann att en bror tillhörande den lägre kategorin av kognitiv förmåga hade 0,58 färre barn jämfört med en bror som hade en IQ på 100, den genomsnittliga IQ-nivån. Broderns som tillhörde den högsta kategorin hade 0,14 fler barn än den som var genomsnittlig.

Foto: Colourbox

”Hög kognitiv förmåga är ett attraktivt drag”

Även om 14 procent extra av ett barn kan tyckas låta fånigt innebär att det är tusentals extra barn som är födda till ”mer” intelligenta personer – och tusentals färre till ”mindre” intelligenta, enligt studien.

En möjlig förklaring, enligt forskarna, är att ha ett lågt IQ-poäng är kopplat till dålig hälsa i barndomen, vilket kan vara anledningen till varför personer med lägre poäng har färre barn.

”Den positiva relationen mellan intelligens och fertilitet förklaras troligen av att män med högre kognitiv förmåga har högre status och mer resurser, och det faktum att hög kognitiv förmåga är ett attraktivt drag på partnermarknaden”.

De tror att utvecklingen i Sverige sannolikt kommer att synas på andra ställen.

”Vi tror att ett trovärdigt framtidsscenario är att många samhällen kommer att se en uppkomst av en relation mellan hög intelligens, såväl som andra dimensioner, och korrelationen med status och fertilitet”, skriver de i sin studie.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY