Fläskesteg med hel bakad rödlök

Uppdaterad 2018-12-19 | Publicerad 2007-12-20

(6 personer)

1,5 kg kotlettrad med svål

4 dl vatten

6 hela kanelstänger

Salt

Peppar

Glazen:

1 dl starkt kaffe

1 msk sirap

Såsen:

3 dl vatten

1/2 buljongtärning

1 msk vit balsamvinäger eller citron

1 msk maizena utrörd i 1 dl grädde

2 msk messmör

Salt och peppar

Rödlökarna:

6 små rödlökar

Smör, salt och peppar

Gör så här:

1. Steken: Sätt ugnen på 170 grader.

2. Snitta svålen till rutigt mönster. 

3. Gör små snitt med kniven på sidan av köttet och tryck in den hela kanlestången. 

4. Salta och peppra.

5. Häll vattnet i en ugnsfast form och lägg i steken med svålen neråt i vattnet. 

6. Sätt in i ugnen i 15 minuter.  

7. Vänd sedan steken och lägg upp den på galler på formen. Vattnet skall vara kvar.

8. Stek köttet i  ugnen i ca 45 minuter. 

9. Avsluta med att höja värmen för att få svålen riktigt krispig. Grillelementet kan användas

10. Rödlöken: Behåll skalet på lökarna och gör ett kryss i toppen av varje lök. 

11. Tryck i en liten kula smör. 

12. Salta och peppra. 

13. Ställ lökarna tätt ihop i en ugnsfast form och ställ in den under köttet i ugnen så fort som möjligt. Lökarna är färdiga efter 40 minuter och kan stå inne i ugnen under tiden köttet steks.

14. Såsen: Ta ut köttet och häll skyn i en kastrull. 

15. Häll i vattnet, vinägern och buljongtärningen och låt det koka ihop. 

16. Blanda ihop maizena och grädde, red såsen och rör ner en kula messmör eller vanligt smör. Salta och peppra.

17. Glazen: Blanda ihop kaffet och sirapen. 

18. Pensla på glazen direkt när köttet är färdigt och ställ in i ugnen igen tills såsen är klar.

19. När såsen är klar läggs fleskestegen upp med de bakade hela rödlökarna och såsen.

Servera med kokt potatis eller gratäng.

Följ ämnen i artikeln