Kantarelltoppade färsbiffar med sallad

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-22

(4 personer)

Det här behöver du:

400 g ox- eller blandfärs

1 ägg

2 skivor bröd

1,5 dl mjölk

1 gul lök, finhackad

Salt

Peppar

Topping:

1 l kantareller eller annan svamp, champinjoner, shiitake eller ostronskivling

1 schalottenlök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

3 msk crème fraiche

2 äggulor

1 dl riven parmesan

Blandad sallad:

Cocktailtomater

Squash eller gurka

Vinaigrette:

Tomatspad

0,75 dl olivolja

1–2 tsk dijonsenap

2 tsk honung

Salt

Svartpeppar

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Färsbiffarna: Skär av kanterna på brödet och lägg skivorna i en skål med ägget och mjölken. 

3. Blanda ner löken och salta och peppra. 

4. När brödet är mjukt, blanda i färsen och smaksätt med salt och peppar. Låt stå och dra i cirka 15 minuter. 

5. Forma färsen till biffar, bryn i smör och olja och lägg på en plåt.

6. Borsta svampen och bryn den i smör och vitlök, salta och peppra. 

7. Lägg svampen i en skål. Blanda i den finhackade schalottenlöken, crème fraiche, äggulor och parmesan. Smaksätt med salt och peppar. Fördela blandningen på biffarna. Sätt in i ugnen och stek i 15 minuter. Tiden beror på hur stora biffarna är. Använder man ren oxfärs kan man servera biffarna lite råa i mitten. Känn på kanterna. Sipprar det ut klar vätska är de färdiga.

8. Gör salladen under tiden: Riv salladen i grova bitar, halvera tomaterna och lägg i en skål, skala och skär squashen tunt.

9. Krama tomaterna i händerna så att kärnhuset kommer ut, lägg tomaterna med salladen och spara ”kärnhusvattnet” i en skål.

10. Blanda i alla ingredienserna till vinaigretten i tomatvattnet, salta och peppra. 

11. Blanda ner squashen i salladen och vänd ner vinaigretten. Servera till biffarna.

Följ ämnen i artikeln