Nu blir jul- maten dyrare

Uppdaterad 2018-12-06 | Publicerad 2007-12-04

Prishöjning på skinkan, osten, mjölken och den ekologiska maten

Mjölken, smöret och osten blir dyrare.

Skälet är att det råder mjölkbrist i världen.

Redan i veckan slår Arlas prishöjningar på cirka tio procent igenom.

– Här har vi ett paket 600 grams Bregott och vi kommer att sätta ett pris på 24,90 kronor från och med måndag. Det känns jobbigt, säger Nicklas Johansson som är chef för Ica Maxi i Solna till Ekot.

Skälet till att mjölken, osten och smöret blir dyrare är bland annat att Kina och Indien köper mer mjölkprodukter numera.

– Om jag som konsument inte har följt med i den här debatten, och ser att mitt smörpaket är fyra-fem kronor dyrare, då skulle i alla fall jag reagera, säger Nicklas Johansson.

Tobias Wåhlén som är chef för externkommunikationen på Arla, beklagar prishöjningarna men anser att de är nödvändiga eftersom de svenska bönderna har fått ökade omkostnader.

– Vi tycker inte att det är roligt att höja priserna och att det kommer nu till julen. Ingen vill höja priserna men vi ser att ska vi lyckas i uppdraget att förse svenska konsumenter med svensk mjölk så måste vi göra något nu. Det tar lång tid för bönderna att investera och få upp produktionen, säger han till aftonbladet.se.

Dyrare spannmål

Inte bara Arla höjer priserna. Enligt Ekot har många andra leverantörer redan höjt sina priser under hösten. Frågan är om prisökningen kommer stanna av, eftersom efterfrågan på mjölkprodukter väntas växa med tre procent om året.

Världsmarknadspriserna på spannmål har ökat dramatiskt. Det råder stor brist och spannmålslagren har sjunkit till den lägsta nivån på 40 år. En ökad levnadsstandard ger ökad efterfrågan och då uppstår brist på vissa varor. Mjölet har blivit 20 procent dyrare sen i våras.

– Råvarupriserna har gått upp riktigt mycket, med drygt en krona kilot. Förra året låg priserna runt två kronor och nu ligger de mellan tre och fyra kronor, säger Lisa Trolle som är inköpschef på det ekologiska matföretaget Saltå kvarn till aftonbladet.se.

Innebär det att ni måste höja priserna?

– Ja, det måste vi ju göra och det har vi gjort.

Blir det fler prishöjningar framöver?

– Det är inte omöjligt att vi behöver höja priserna men vi försöker låta bli.

Dyrare ekologiskt

På Saltå kvarn har man konstaterat att den ekologiska marknaden inte riktigt följer den vanliga marknadens utvecklingskurva.

– Den ekologiska och biodynamiska marknaden är mindre än den vanliga. Det stora suget på ekologiska råvaror leder till en bristsituation. Allt som vi handlar, oavsett om det är spannmål, torkad frukt, ris eller pasta har gått upp. Det är en jättestark efterfrågan och en för liten produktion. Vi efterfrågar fler biodynamiska och ekologiska bönder, säger Lisa Trolle.

Dyrare kött

Även köttet blir dyrare, eftersom uppfödarna måste betala mer för spannmålet.

Julskinkan har gått upp med fem kronor kilot i ICA-chefen Niclas Johanssons butik i Solna.

– Det här är lika för alla. Det är ingenting som vi kan göra något åt. Jag tror att de flesta människor kommer att ha julskinka på bordet i år också, säger Niclas Johansson till Ekot.

Ekonominyheter som påverkar din privatekonomi |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln