Sätt smak på lammet!

Uppdaterad 2019-09-10 | Publicerad 2008-03-19

Klart att du vill ha lamm till påsk!

Lägg äpplen i den traditionella lammsteken, eller prova lammracks med polenta och roquefort.

Recept: Svensk Köttinformation

Foto: Kent Jardhammar, Mikael Strinnhed

Äppelfylld lammstek med rosmarin

För 8 personer

Du behöver:

1,2 kg benfri lammstek

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar, grovmalen

1 tsk rosmarin, stött

1 msk flytande honung

2 äpplen, skalade, klyftade

FYLLNING:

2 äpplen, tärnade

1 tsk rosmarin, stött

SÅS:

4 dl steksky med äppelbitar

BULJONG:

1 tsk soja

1 msk grönsaksfond

2 tsk maizenamjöl

2 msk persilja, hackad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda tärnade äpplen och rosmarin.

3. Skär några hål i köttet med en vass kniv och fördela fyllningen i hålen.

4. Bind ihop steken med bindgarn och lägg den i en ugnssäker form. Klappa in salt, peppar och rosmarin.

5. Stick in en termometer på det tjockaste stället i köttet. Stek till innertemperatur 65 grader.

6. Lägg äppelklyftor runt steken efter 1 timme och pensla med honung. Låt vila i folie 15 minuter.

7. Skiva upp före servering.

8. Häll skyn till såsen i en kastrull. Tillsätt soja och fond. Red med maizena utrörd i lite vatten. Koka upp. Blanda ner persilja.

Ugnsbakade lammracks med roquefortpolenta och broccoli

För 4 personer

Du behöver:

1 kg lammracks

2 msk grillolja

6 dl polenta

3 dl grönsaksbuljong

100 g roquefortost i bitar

300 g broccolibuketter

Salt

Malen vitpeppar

Malen svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Krydda köttet med salt och peppar och pensla med grillolja. Stek i ugn i cirka 20 minuter. Låt vila i folie i cirka 10 minuter.

3. Koka polentan i buljong under omrörning i cirka 6 min tills den blir krämig.

4. Rör ner osten. Krydda med salt och peppar.

5. Koka broccolin i saltat vatten.

6. Servera polentan och broccolin till köttet.

Följ ämnen i artikeln