Läcker gratäng med torskfilé och ägg-sås

Uppdaterad 2020-03-09 | Publicerad 2016-02-22

Sugen på att göra fisk till middag i veckan? Gör en gratäng som sköter sig själv i ugnen. Den här fiskgratängen med purjolök och äggsås är en ny vardagsfavorit.

I ”Veckans matfynd” tipsar vi om att göra en matig fiskgratäng med potatismos och äggsås.

Till gratängen kan du servera en fräsch sallad eller rivna morötter till. I det här receptet får du tips på en sallad med bland annat champinjoner och vitlök.

Fiskgratäng med purjo- och äggsås

 400 g något tinad torskfilé eller kolja

 2 – 3 dl vatten

 1/2 fiskbuljong

Potatismos:

 800 g potatis

 1 – 2 dl mellanmjölk

 2 tsk margarin

 Salt och peppar

Sås:

 2 msk vetemjöl

 5 dl vätska (buljong från fisken + mjölk)

 2 tsk margarin

 Salt och peppar

 1 purjolök i bitar

 2 kokta ägg

Så gör du:

Sallad:

Sallad på 200 g skivade champinjoner, 1 pressad vitlöksklyfta, 1/2 dl finhackad bladpersilja, pressad citron

Fisken:

Skär fisken i 2 cm tjocka skivor. Koka upp vatten och buljong i en traktörpanna. Sjud fisken i några minuter så att köttet blir vitt och fast. Ta upp fisken med en hålslev. Lägg den i en smord form. Potatismos: Koka potatisen och häll av vattnet. Tillsätt mjölk, margarin, salt och peppar. Kör med en elvisp till mos.

Sås: Vispa ut vetemjölet i lite av mjölken i en kastrull. Späd med vätska och låt såsen koka i 5 minuter. Tillsätt margarinet. Salta och peppra. Förväll purjolöken i lättsaltat vatten i 5 minuter. Hacka äggen grovt. Rör ner lök och ägg i såsen. Lägg moset runt om fisken. Häll på såsen. Gratinera i 250 grader i cirka 5 minuter. Servera med sallad.