Läkare vill skriva ut bastubad på recept

Uppdaterad 2021-12-18 | Publicerad 2021-12-17

Läkare kan ordinera fysisk aktivitet vid olika sjukdomar och som förebyggande åtgärd vid exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

– Nästa steg vore att överväga bastubad, säger läkaren Hans Hägglund, professor vid Uppsala universitet, till Hufvudstadsbladet.

Bastubadande kan sänka blodtrycket, och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och stroke.

Dans, yoga och annan fysisk aktivitet kan ordineras av läkare, men nu vill Hans Hägglund även att bastubad ska bli tillgängligt på recept.

– Rent generellt vet vi att levnadsvanor spelar roll för hälsan och att fysisk aktivitet kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 80-90 procent, säger Hägglund till HBL.

– När du sätter dig i bastun svettas du, hjärtat slår snabbare och du andas snabbare, för att kyla ned kroppen. Hormonsystemet och nervsystemet sätter i gång. Samma princip händer när vi tränar.

Bastubadande kan sänka blodtrycket, och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och stroke med upp till 50 procent, förutsatt att bastubadet sker mer än fyra gånger i veckan, enligt en finsk studie från 2015.

Det finns även studier som visar att styrketräning kombinerat med värmebehandling har en positiv muskulär inverkan, säger Hägglund, som också är styrelsemedlem i Svenska bastuakademien, till HBL.