Här är taxiresan billigast och dyrast i världen

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Priset för att åka taxi variererar kraftigt i världen.
Foto: Thinkstock
Priset för att åka taxi variererar kraftigt i världen.

Resor

Kairo är världens billigaste storstad att åka taxi i.

I schweiziska Zürich är det i särklass dyrast.

Det vittnar ett nytt globalt taxi-index om.

Att åka taxi tre kilometer i Kariro, Egypten kostar knappt fem kronor och det vanligaste bilmärket är Hyundai. I Zürich kostar samma sträcka i genomsnitt 41 gånger så mycket, drygt 200 kronor, och ofta i en Mercedes. Det visar det globala taxi-index över utvalda 80 storstäder som den begagnade bilförsäljningssajten Carspring sammanställt.

Göteborg 12:e plats

En dryg tia kostar det att åka tre kilometer i Mumbai i Indien, Jakarta i Indonesien eller i Rumäniens huvudstad, Bukarest. Genève, Tokyo och Köpenhamn tillhör de dyraste.

Göteborg rankas som tolfte dyraste staden och Stockholm som den 20:e. För en knapp hundralapp åker du i de svenska städerna – förmodlingen i en Volvo V70.

– Få saker känns så befriande som att hoppa in i en komfortabel taxi efter en dags sightseeing i en storstad. Men villkor och priser i världen är väldigt olika visar vår sammanställning. Hoppas vår research kan komma till nytta för turister, säger Maximilian Vollenbroich, vd på Carspring.

Flera variabler

Det ambitiösa indexet innehåller kostnad per kilometer, kostnad för tre kilometer lång resa och normalt pris från flygplats till stadscentrum. Här hittar du de mest populära bilmärkena i respektive stad och om Uber är tillgängligt (65 städer).

Liksom vad det kostar att låta taxin vänta en timme.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA