Gravid

presenteras av

Kejsarsnitt eller vaginal förlossning? Så påverkas sexlivet

Ny studie: ”Otroligt skönt”

Publicerad 2022-10-14

Forskarna har undersökt om vaginal förlossning påverkar sexlivet negativt.

Påverkas sexlivet mer negativt av att föda vaginalt än med planerat kejsarsnitt?

Det har svenska forskare undersökt i en ny studie, skriver Dagens Nyheter.

Av rädsla för att sexlivet ska påverkas negativt är det vissa gravida som vill föda med kejsarsnitt, i stället för vaginal förlossning.

Men hur väl stämmer detta? Det har Viktor H Ahlqvist, doktorand vid institutionen för global folkhälsa på Karolinska institutet, och hans kollegor undersökt i en ny studie.

”Finns mycket att oroa sig för som gravid, men inte detta”

 Viktor H Ahlqvist, doktorand vid institutionen för global folkhälsa på Karolinska institutet.

I studien, som de gjort tillsammans med forskare vid University of Bristol, har de utgått från ALSPAC-studien där 15 000 gravida ingår. Det är en långtidsuppföljning av University of Bristol som påbörjades 1991-1992.

Kvinnorna fick svara på frågor om sitt sexuella välbefinnande 33 månader, 5 år, 12 år och 18 år efter sin förlossning. Syftet var att se hur ofta de hade sex och hur mycket de njöt.

Viktor H Ahlqvist och forskarkollegorna har utgått från 10 000 av kvinnorna och jämfört resultaten för dem som fött vaginalt med dem som fött med kejsarsnitt.

Det visade sig att det inte fanns någon skillnad mellan grupperna. Kvinnorna som fött vaginalt hade sex lika ofta och njöt lika mycket som de som gjort kejsarsnitt.

– Det var otroligt skönt, för nu kan vi säga till de här kvinnorna att de inte behöver oroa sig för detta. Det finns så mycket annat som man kan oroa sig över som gravid, men det här är inte en av de sakerna, vilket känns skönt, säger Viktor H Ahlqvist, till Dagens Nyheter.

 Kvinnorna som fött vaginalt hade sex lika ofta och njöt lika mycket som de som gjort kejsarsnitt.

Mer smärta efter 11 år

De såg dock en skillnad. De som fött med kejsarsnitt upplevde mer smärta i samband med samlag 11 år efter förlossningen, jämfört med de som fött vaginalt.

– Det fanns en signifikant skillnad mellan grupperna. Men, och det är ett stort men, vi vet inte vad denna skillnad beror på. Om den beror på förlossningsmetoden, tidigare sjukdom eller något helt annat. Så egentligen kan vi inte säga så mycket om denna skillnad. Men givet att dessa kvinnor hade sex lika ofta och njöt lika mycket, så tror jag inte att man ska fästa alltför stor vikt vid detta fynd, säger Viktor H Ahlqvist.

Studien har publicerats i i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Gynecology and Obstetrics. Nu hoppas Viktor H Ahlqvist och kollegorna att den kommer att leda till mer forskning om kvinnors generella välbefinnande.

– Vi planerar nu att göra en större och liknande studie som denna, fast i Sverige, för att se om samma sak även gäller här, säger han till DN.