Svenska krogarna som får Guide Michelin-stjärnor

Tommy Myllymäki plockar sin första stjärna i årets utdelning av Guide Michelin.

Det gör även krogarna Äng, Hotell Borgholm och Project.

Superkrögaren Björn Frantzén sitter säkert med tre stjärnor för krogen Frantzén.

Under måndagskvällen var det dags för den årliga utdelningen av Guide Michelinstjärnor. På plats i Stavanger meddelades det vilka nordiska krogar som tog hem stjärnor detta år. Sändningen av utdelningen visades exklusivt live på Aftonbladet och tv-kanalen Godare.

Trots en pandemi som hängt över restaurangbranschen så är det fler krogar som tilldelas stjärnor i år än förra året 2020. Det är hela fyra krogar som får sin absolut första stjärna, förra året var det endast två nykomlingar, Aloë i Älvsjö prisades med två stjärnor och Etoile i Stockholm fick sin första.

Tommy Myllymäkis Aira tilldelas en stjärna

Tommy Myllymäkis nya storsatsning Aira på Djurgården i Stockholm, som öppnade våren 2020 mitt under pandemin får nu sin första stjärna. Förra året blev Aira även utsedd till Årets affärskrog, men kan nu glädja sig åt ett ännu mer prestigefyllt pris.

När Tommy Myllymäki överraskades med sin första stjärna uttryckte han sig ödmjukt:

– Teamet är värt det. Jag är inte en inspektör, men jag tycker att den här restaurangen är rätt så bra. Vi är jätteglada.

Tommy Myllymäki sekunderna innan han tilldelas sin första stjärna.
Tommy Myllymäki sekunderna innan han tilldelas sin första stjärna.

Tillsammans med Aira är det ytterligare tre krogar i Sverige som tar hem en stjärna. En av dem är Äng i Tvååker, utanför Varberg. Krogen ligger vid Ästad vingård och drivs av kocken Filip Gemzell. Äng plockar även en stjärna i kategorin Michelin Green Star.

– Det här är helt otroligt, tack så jättemycket. Jag vet inte vad jag ska säga, det har varit ett galet år för oss och teamet har jobbat hårt – det här är det bästa som kunde hända oss, säger Filip Gemzell när han tar emot nyheten via videolänk.

Det var en tacksam Filip Gemzell som fick ta emot sin första stjärna men också Guide Michelins gröna stjärna.
Det var en tacksam Filip Gemzell som fick ta emot sin första stjärna men också Guide Michelins gröna stjärna.

– Priset betyder mycket för oss då vi fokuserat på hållbar gastronomi sedan vi öppnade och det här är enda vägen framåt för branschen, så tack så mycket, säger Filip Gemzell om att prisas med Guide Michelins gröna stjärna.

Hotell Borgholm åter stjärnprisad

Hotell Borgholm på Öland kan även de jubla för en nyvunnen stjärna. Ölandskrögaren Christofer Johansson tog år 2018 över Hotell Borgholm, dåvarande ägare Karin och Owe Fransson hade drivit stället i 46 år.

Hotell Borgholm har sedan tidigare, med de förra ägarna, haft en stjärna och Christofer Johansson berättar när han mottar sin första stjärna att den inte är något man tar över, utan något man förtjänar.

– Detta förväntade jag mig inte, vilken otrolig känsla! Det har varit ett mål sedan vi tog över Hotell Borgholm. Wow! I kväll blir det definitivt fest, säger Christofer Johansson.

 Christofer Johansson och hans team har sedan de tog över Hotell Borgholm siktat mot en stjärna i Guide Michelin.
Christofer Johansson och hans team har sedan de tog över Hotell Borgholm siktat mot en stjärna i Guide Michelin.

Näst på listan över krogar som får en stjärna är Project i Göteborg som drivs av kocken Cameron Irving. Den numera stjärnbelönta restaurangen blev till år 2016 när kocken och hans fru Anna Irving bestämde sig för att slå rot i Göteborg efter många år i London och Europa.

Och det är en överväldigad Cameron Irving som tar emot bemärkelsen via video:

– Wow! Det är helt otroligt, äntligen lite bra nyheter. Det här är det ultimata priset för allt hårt arbete, en dröm som går i uppfyllelse, säger han.

Cameron och Anna Irving var överväldigade när de tog emot nyheten om att de fått en stjärna.
Cameron och Anna Irving var överväldigade när de tog emot nyheten om att de fått en stjärna.

Frantzén sitter säkert med tre stjärnor

I år är det inga nya svenska krogar som tilldelas varken två eller tre stjärnor. Men superkrögaren Björn Frantzén sitter säkert med sina tre stjärnor för krogen Frantzén i Stockholm.

Han kan nu stoltsera med att vara regerande med den enda krogen i Sverige som har tre stjärnor. Och i dagsläget har han dessutom två krogar med tre stjärnor.

– För oss kockar och gästerna så är tre stjärnor det ultimata priset, men det är 365 dagars hårt arbete och det ska vi tillbaka till imorgon efter detta. Men det känns otroligt, jag är så glad för teamet och deras hårda arbete, säger Björn Frantzén under måndagens utdelning.

Björn Frantzén har i dag två trestjärniga restauranger, Frantzén i Stockholm och Zén i Singapore.
Björn Frantzén har i dag två trestjärniga restauranger, Frantzén i Stockholm och Zén i Singapore.

Här är fler nya stjärnkrogar i Norden:

Danmark:

 • En stjärna:
 • The Samuel, Köpenhamn
 • Substans, Århus
 • Syttende, Sønderborg
 • Lyst, Vejle
 • Två stjärnor:
 • Kong Hans Kælder, Köpenhamn
 • Tre stjärnor:
 • Noma, Köpenhamn

Norge:

 • Tre stjärnor:
 • Maaemo, Oslo

Finland:

 • En stjärna:
 • Finnjävel Salonki, Helsinki

Det här är Michelin-guiden – och det här betyder stjärnorna

Den franska däcktillverkaren Michelin började ge ut sin restaurang- och hotellguide 1900. Då fanns det cirka 3 000 bilar i Frankrike. En baktanke kan ha varit att uppmuntra och förenkla för folk att ge sig ut på vägarna och slita däck.

 • Michelin-guiden eller Guide rouge får regelbundet kritik för att vara konservativ, favorisera fransk matlagning, hålla kända kockar om ryggen och missa många bra enklare ställen men är ändå den mest inflytelserika krogguiden i Europa och möjligen i världen.De åtråvärda stjärnorna ska uttydas så här:

* En mycket bra restaurang i sin kategori.

** Utomordentlig matlagning, värt en omväg.

***Exceptionellt bra kök, värt en egen resa.

Publisert:

LÄS VIDARE