De gör Sveriges godaste pannkakor!

Uppdaterad 2019-07-12 | Publicerad 2008-04-02

Tjejerna som vann Pannkaks-SM

Det hjälpte inte med den stora banderollen ”Heja! Sara, Stephanie, Hanna, Sturebyskolans pannkaksbrudar”.

Det hjälpte inte att tjejerna från Nygårdsskolan dopat sitt bidrag med falu­korv.

Rösjöskolans pankisar var helt enkelt för goda.

SM-final i pannkaka. En förföriskt nygräddad doft över anrika Operakällaren. Fullsmockat i matsalen. Elever, lärare, heja-plakat och media­uppbåd.

Över hundra femte- och sjätte­klasser har skickat in recept och efter en tidigare utslagsomgång har nu de tre gäng som är kvar lagat sina finalrätter.

Juryns ordförande Christina Möller hinner knappt dra färdigt motiveringen om en ”innov­ativ, god och modern svensk husmanskostpannkaka med ett genomtänkt tillbehör…” förrän jublet brakar loss under kristallkronorna.

Priset går till en klassresa

Malin, 13, Sara, 13, och Saga, 12, från Rösjöskolan får hoppa upp scenen. Årets kock, Tom Sjöstedt, trycker stiliga höga kockmössor på deras huvuden och överräcker en jättecheck på 10 000 kronor samt den mycket imponerande (och tunga) trofén Den gyllene pannkakslaggen.

– Pengarna ska gå till en klassresa till England, berättar klasskompisen Agneta Eklöf, 12, i vimlet.

Och alla i 6a kan känna sig delaktiga. Eleverna hittade på olika recept och sedan röstade de fram en favorit. Uppenbarligen prickade de helt rätt.

– Fast pannkakorna blev ännu bättre när vi tränade. Det var tidspress då också men nu blev vi mer stressade. Vi gjorde bara fyra portioner och nu skulle det vara sju så några blev lite trasiga, säger Malin med ett stadigt grepp om guldstekpannan.

Köksjobbet impar inte

Segrartrion är fortfarande uppe i varv efter pannkaksflippandet och spisrosor är bara förnamnet.

Ska ni satsa på att bli kockar nu när det gick så bra?

– Njaä, det verkar så jobbigt. Och varmt, säger Malin.

Entusiasmen hos de andra två är också mycket måttlig.

Men ni lagar mat hemma – ni verkar ju säkra i köket?

– Ja, ibland gör jag amerikanska pannkakor till frukost och varma mackor men mest hjälper jag till, säger Sara.

Och hur äter man bäst era vinnarpankisar?

–?Som middag eller lunch, de är jättematiga, säger hon.

Rösjöpankis

Av Rösjöskolan, 6a, Sollentuna: Sara Åström, Malin Claesson, Saga Ahltin Sandberg

Tid: 45 min

1 dl grahamsmjöl

3 dl vetemjöl

4 krm salt

8 dl mjölk

4 ägg

150–200 g magert bogfläsk

1 rivet äpple 

Margarin till gräddning 

Gör så här:

1. Skär fläsket i små bitar, stek det sedan i pannan och lägg det på en tallrik. 

2. Skala äpplet och riv det. 

3. Blanda mjöl och salt i en bunke. Häll i 1 dl mjölk och vispa tills du får en slät smet. Häll i resten av mjölken och äggen, fortsätt vispa! 

4. Sätt på pannkakslaggen och låt den bli riktigt varm. Lägg i en klick smör, låt det börja bli brunt. Häll i cirka 1 dl smet. 

5. Lägg i 2 msk fläsk och 2 msk rivet äpple, krydda med lite kanel. När smeten stelnat, vänd pann­kakan och låt den steka lite till. 

6. Servera med keso blandad med lingonsylt. 

Solgul frasig quinoapannkaka med päronsalsa och meze-yoghurt

Av Sturebyskolan, 5a, Enskede: Stephanie Algotsson, Hanna Arvidsson, Sara Fingal

Tid: 45 min

Quinoan:

2 dl vatten

1 dl quinoa (kravmärkt)

0,5 tsk grönsaksbuljong

1 krm gurkmeja

Quinoapannkakan:

3 ägg, ekologiska

4 dl mjölk, ekologisk

1,5 dl vetemjöl, ekologiskt

2 msk smör och rapsolja

1,5 dl förkokt quinoa

Päronsalsan:

2 päron, svenska

1 msk pressad citron, ekologisk

0,5 dl vatten

0,5 dl socker, ekologiskt

0,5 msk saft av färsk riven ingefära

Färsk mynta

1 dl meze-yoghurt  

Gör så här:

1. Skölj quinoan med hett vatten i en sil. Koka quinoan med vatten, grönsaksbuljong och gurkmeja i 12–15 minuter. Fluffa upp quinoan med en gaffel. Låt quinoan kallna. 

2. Pannkakan: Vispa ägg, mjölk och vetemjöl till en klumpfri smet. Blanda i quinoan.

3. Droppa några droppar av smör och rapsolja i en plättpanna. Grädda pannkakan. 

4. Päronsalsan: Skala och dela päronen i bitar. 

5. Blanda citron, vatten och socker i en kastrull och låt det få ett uppkok. Lägg i päronbitarna. Tillsätt saften av riven ingefära och garnera med hackad mynta. 

6. Servera quinoapannkakan med päronsalsa. Toppa med 1 tsk meze-yoghurt. 

Falukorvpannkakor

Av Nygårdsskolan, 5b, Billdal:

Anna Erixon, Elvira Erixon, Alma Tallborn

Tid: 35 min

2 ägg

5 dl mjölk

2 dl mjöl

1 msk vetekli

2 dl tärnad falukorv

Körsbärstomater, skivade

Gör så här:

1. Knäck äggen i en bunke. Lägg i mjölet. Häll i hälften av mjölken i bunken. Blanda till en klumpfri smet. Lägg i vetekliet. Häll i resten av mjölken. Blanda. 

2. Skär korven i små bitar. 

3. Häll smeten i stekpannan och strö över korv. Vänd, stek, klar!!! 

4. Servera med skivade körsbärstomater.

Följ ämnen i artikeln