Strömming i grön panna

Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2008-12-09

Middagen är klar på en kvart

Julstök och luciastress. Var är lucialjusen och stjärngossehatten? Hur ska man hinna baka till luciafikat?

– Simma lugnt, säger Coop Provköks egen testkock Sara Begner, som lagar en nyttig strömmingslåda till middag på bara en kvart.

Sara Begners middagstips är en klassisk strömmingslåda i ny tappning.

– Du behöver inte vara någon fena i köket för att lyckas som fiskkock, förklarar hon.

Middag på 15 minuter

Saras gröna strömmingslåda är fräsch med grön purjolök, persilja, ägg och gräslök. Den ska serveras tillsammans med kokt potatis och varför inte ett iskallt glas öl.

– Fisk är enkelt att laga. I folie, eller i en enda panna. Gör allt-i-ett på en kvart, säger Sara Begner.

Blir det något över av den härliga middagen är det ingen fara. Strömmingen kan du äta kall på hårt bröd dagen efter – en riktig delikatess.

Svensk mat sedan urminnes tider

Traditionellt har strömmingen, som är en liten sill, alltid utgjort en stor del av den nordiska och nordeuropeiska kosthållningen. I århundraden var det en av de vardagligaste rätterna på vanligt folks middagsbord.

Nu för tiden äter vi tyvärr allt mindre strömming trots att det är en av de mesta näringsrika och nyttiga fisksorterna. Den är dessutom inte på väg att fiskas ut, som till exempel torsken.

– Vi skulle kunna äta avsevärt mer och, vi borde kanske fiska mer för att inte strömmingen ska bli sämre som matfisk, skriver Lars-Åke Janzon, fil. doktor på Naturhistoriska Riksmuseet.

Coops egna Sara Begner håller med om att vi borde äta mer sill och strömming.

– Låt det bli mer firre på faten, säger hon och slår ett slag för en sådan utsökt gammal rätt som strömmingslåda.

Fler strömmingstips

Röd strömming

Fylld strömmingsfilé

Kryddkokt strömming

Limeströmming

Sotare i enbärslag

Coop

Följ ämnen i artikeln