Epidemi av denguevirus i Asien

Publicerad:
Det finns inget vaccin mot denguefeber i dag.
Foto: Getty Images
Det finns inget vaccin mot denguefeber i dag.

Denguefeber

En epidemi av denguevirus har drabbat Filippinerna, och flera andra länder i Asien. Totalt har 622 personer mist livet av denguefeber i år. Så skyddar du dig mot viruset.

Filippinerna har drabbats av en epidemi av denguevirus som orsakar denguefeber, enligt SOS International. Viruset som sprids via myggor har smittat 146 000 personer sedan januari i år, och 622 personer har dött till följd av viruset. Även myndigheter i Malaysia, Vietnam och Bangladesh rapporterar om större utbrott av viruset. Men det finns ingen anledning till panik även om du ska resa till Asien de kommande månaderna.

– Totalt sett är risken att bli smittad som turist mycket liten. Det är långt ifrån alla myggor som bär på viruset, och smittorisken är som störst i land- och träskmarker långt bort från klassiska turistområden vid kusterna, säger Niels Højlyng, specialist på tropiska sjukdomar, i ett pressmeddelande.

Om du drabbats av denguefeber kan du få symptom som hög feber, utslag, huvudvärk och muskelsmärtor, och symptom uppstår efter tre till fem dagar efter att man smittats. Men enligt Niels Højlyng är det sällsynt att friska turister blir allvarligt sjuka av viruset.

– Man ska kontakta en läkare först om man får symptom. Man kan inte testa sig för viruset förrän sjukdomen bryter ut, säger Niels Højlyng.

I dag finns det inget vaccin mot viruset, så det man kan göra är att undvika myggbett. I sällsynta fall kan viruset orsaka allvarlig brist på blodplättar, som kan vara farligt om det lämnas obehandlat. Om du blir allvarligt sjuk kan du behandlas på sjukhus med transfusion av blodplättar bland annat.

Så undviker du att bli stucken av mygg

  • Använd myggspray eller -kräm på oskyddad/oklädd hud.

  • Använd kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen.

  • Sov under myggnät och med stängda fönster och stängd dörr.

  • Var uppmärksam på stillastående vatten.

Källa: SOS International.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA