Lagar utomlands – några udda att hålla koll på

På vissa platser i världen får du inte ha klackar, på andra är musik förbjuden.
På vissa platser i världen får du inte ha klackar, på andra är musik förbjuden.

Att hålla koll på vad du får och inte får göra utomlands kan vara krångligt, men det är ofta bra att veta vad som är olagligt för att inte riskera dryga böter.
Här är några udda lagar i Europa.

Många svenskar väljer att resa utomlands någon gång per år, och inte sällan är det södra Europa som lockar. Men innan du reser kan det vara bra att kolla upp vad du får och inte får göra på platsen du ska besöka. Nu har onlineresebyrån Ebeach listat några lagar och regler på Europas mest populära semesterorter.

Det finns en del regler att följa på Greklands antika platser.
Det finns en del regler att följa på Greklands antika platser.

Sex lagar att ha koll på Europa

 • Undvik klackar
  Om du ska besöka antika grekiska platser så får du lämna klackskorna hemma. De gör nämligen så mycket skada på de antika platserna att de är förbjudna. Även mat och dryck är förbjudna på platserna, med undantag av vatten.
 • Ta med legitimation
  I vissa länder är det krav på att bära id-handlingar, alltid. Detta gäller exempelvis i Spanien, Frankrike och Grekland. Så det är bäst att ta med passet eller id-kortet när du rör dig ute i dessa länder, i fall du ombeds visa upp det.
 • Kissa inte i havet
  I alla fall inte om du befinner dig i Portugal. Där är det faktiskt olagligt att uträtta behoven i havet. Så om du ska spendera en dag på stranden kan det vara bra att lokalisera närmsta toalett innan det blir akut.
 • Undvik musik på stranden
  Att ha med en liten högtalare till strandhänget kan anses vara harmlöst, men inte på Mallorca. Där är det olagligt att spela musik på stranden, och om du gör det kan du få böter på 200 euro, motsvarande drygt 2 000 kronor.
 • Gå inte runt i bikini
  Barcelona är känt för att ha det bästa av två världar: storstad och strand. Men det är bra att separera de båda och inte bära bikinin från stranden hela vägen in i staden. Det är nämligen olagligt att gå topless eller i bikini på Barcelonas gator.
 • Köp kopior
  I Turkiet finns det fullt av härliga marknader där du kan strosa runt och köpa souvenirer. Men var försiktig så att du inte råkar köpa någon antikvitet, då dessa är olagliga att äga, sälja eller exportera. Straffet om du köpet en antikvitet är fängelse. Men om du är orolig för att råka köpa någonting antikt så kan du nog slappna av, priserna brukar vara såpass höga att en varningssignal börjar ljuda. Vill du verkligen ha en matta eller kanske en målning så går det däremot bra att köpa kopior.
Publisert:

LÄS VIDARE