Cykelled byggs runt kända landmärket

Publicerad:
Många som cyklar i området i dag måste dela väg med bilar och motorcyklar.
Foto: fbxx / iStockphoto
Många som cyklar i området i dag måste dela väg med bilar och motorcyklar.

Turism & resor

I norra Kambodja ligger den enorma ruinstaden Angkor. Nu byggs en cykelled runt området – så att besökare och lokalbor kan cykla runt sevärdheten utan att trängas med bilar och motorcyklar.

En 23 kilometer lång cykelled ska byggas runt den arkeologiska parken Angkor, skriver Bangkok Post. Det var i helgen som The International Coordinating Committee for Angkor, ICC-Angkor, gav projektet grönt ljus. Detta efter att ha inspekterat den planerade rutten runt ruinstaden.

Ska förbättra säkerheten

Ruinstaden Angkor, mer känd som Angkor Wat vilket är namnet på stadens största tempel, är stor. Det finns 72 stora ruiner och närmare 1 000 mindre lämningar. Ruinerna är utplacerade på ett stort område i Siem Reap i norra Kambodja. I dag är det många som cyklar på platsen, men de har ofta tvingats cykla på större vägar tillsammans med bilar och motorcyklar. Den nya cykelleden ska förbättra säkerheten för dessa och samtidigt minska trafiken på de större vägarna.

Hittills har 300 meter av vägen byggts. Cykelleden ska börja bakom det stora templet Angkor Wat, och sluta nära Takeo-templet.

Drabbat av överturism

Antalet turister som tar sig till de spektakulära templen i Angkor är många. Detta har börjat tära på ruinstaden, och bland annat trappor och stenformationer slits av turisters fötter och händer. Därför har reseguidesförlaget Fodor satt upp området på sin nej-lista, en lista över platser att undvika 2020. Men kanske kan cykelleden innebära avlastning för områdets tempel, om turisterna nöjer sig med att cykla runt lämningarna utan att faktiskt gå upp eller in i dem.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA