Då öppnar populära vandringsleden igen

Turister skadades i stenras – leden stängde i 10 år

Publicerad:
Uppdaterad:
La Via dell'Amore går mellan Riomaggiore och Manarola.
Foto: bennymarty / iStockphoto
La Via dell'Amore går mellan Riomaggiore och Manarola.

Resa | Vandringsresor

Italienska Cinque Terre är en populär turistdestination som enklast upptäcks till fots via de många vandringslederna i området. En av de populära vandringslederna La Via dell'Amore har varit stängd sedan 2012, men nu planeras den att öppna igen.

Världsarvet Cinque Terre är en kuststräcka i västra Italien där de fem fiskebyarna Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore stoltserar med färgglada byggnader vackert placerade på klippor intill havet. Varje år tar sig turister från jordens alla hörn till platsen för att njuta av skönheten och vandra någon av de många lederna som kopplar samman byarna. Men det finns en vandringsled, La Via dell'Amore, som turisterna har fått undvika sedan 2012 då ett stenras skadade fyra turister från Australien och leden stängdes. Men nu har man fått finansiering till en upprustning, och när den är klar kan leden öppna igen, skriver Afar.

Det var i början av oktober som Cinque Terre nationalpark meddelande att pengarna man fått för upprustningen gör att vandringsleden kan öppna år 2023. Man ska bland annat bygga stenfallshinder för att skydda människorna på leden och installera ett system för att övervaka säkerheten. Anledningen till att det tar så lång tid är arbetsplatsen är osäker för arbetarna.

Foto: catalby / iStockphoto
Vandringsleden öppnar igen 2023.

Kärlekens väg

La Via dell'Amore betyder kärlekens väg på Italienska. Den 1 kilometer långa vägen går mellan byarna Riomaggiore och Manarola, en promenad på cirka 20 minuter. Leden var länge populär, dels på grund av den spektakulära utsikten över havet och dels på grund av den enkla terrängen att gå på. Sedan 2012 har turister som velat ta sig mellan dessa två städer fått åka tåget som tar två minuter. Det finns även en bilväg, men det finns restriktioner kring att köra bil i området.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA