Belgrad – billigt, slitet och charmigt

Belgrad
Belgrad

Belgrad, vissa kallar Serbiens huvudstad för nya Berlin. Sant är i alla fall att staden i öst inte är alls lika upptäckt eller påverkad av turismen. Men det betyder inte att staden har mindre att erbjuda. Här är några saker att göra i den charmiga staden.

Att komma till Belgrad är till viss del som att resa tillbaka i tiden. Rökningen är frekvent och överallt. I taxis, på barer, restauranger och uteserveringar. Många byggnader är fallfärdiga, missfärgade eller knappt färdigbyggda. Staden flygbombades av Nato under Kosovokriget 1999 och har sedan dess haft det tufft ekonomiskt, vilket kan bidra till byggnadernas slitna klädnad. Men det är också en stad av kontraster, för mitt i det trasiga finns vacker elegans, stora butiker, alternativa restauranger och ett myllrande folkliv. Och visst är det lite charmigt att se lokalborna sjunga och dansa tillsammans med livemusikanterna med nationaldrycken rakia i ena handen och en cigarett i andra, även om du antagligen kommer att behöva tvätta allt du äger när du kommer hem igen. En annan fördel är att priserna är betydligt mycket lägre än i Sverige, med billig mat och dryck samt många gratisaktiviteter. Här är några tips till Serbiens huvudstad Belgrad.

Mycket är slitet i Belgrad.
Mycket är slitet i Belgrad.

Kalegmedan park och borg

Belgrads mest besökta turistattraktion är borgen Kalegmedan. Borgen är belägen i parken med samma namn som ligger nere vid vattnet där floderna Sava och Donau möts. Borgen har förstörts och återuppbyggts flera gånger sedan den första bosättningen på platsen innan Kristus, och det som besökarna kan se i dag är främst från mitten av 1800-talet. Det finns dock äldre lämningar, och runt om i den stora parken finns ruiner och byggnader lite här och var. Uppe på en 125 meter hög klippa ligger själva borgen och från den möts besökarna av en fantastisk utsikt över staden och floderna. Vid borgen står även monumentet Pobednik, segraren, och blickar ut över staden. Det är gratis att besöka Kalegmedan, så snöra på dig promenadskorna och promenera runt bland ruinerna och njut av utsikten. I området finns även flera restauranger, barer, museer, souvenirshoppar och ett zoo, så om du tröttnar på sten finns det gott om annat att roa sig med.

Sankt Savas tempel

Lite utanför Belgrads stadskärna ligger Sankt Savas tempel, världens största ortodoxa kyrka. Byggnaden är tillägnad Sankt Sava, grundare av den serbisk-ortodoxa kyrkan, och ligger på den plats där Sankt Savas reliker brändes. Den enorma kyrkan har flera vackra detaljer i form av förgyllda kors, vit marmor och mosaik. Och om du orkar gå så erbjuder promenaden till kyrkan en inblick i Belgrads vardagsliv.

Sankt Savas tempel är världens största ortodoxa kyrka.
Sankt Savas tempel är världens största ortodoxa kyrka.

Skadarlija – bohemiska kvarteren

Belgrads bohemiska kvarter heter Skadarlija och ligger centralt i staden. Kvarteret är inte stort, men desto mer välbesökt. Det finns en del konstgallerier och antikaffärer i området, men det som lockar flest besökare är utelivet. Det som på dagen är en mysig kullerstensgata med lugna restauranger blir på kvällen till ett myller av mat, dryck, människor och livemusikanter. På flera restauranger och barer arbetar musiker med att spela autentisk och fartfylld livemusik mellan borden, och även på gatan går äldre personer runt med dragspel för att underhålla. Det finns även en del försäljare i området som är populärt bland turister, men då Belgrad fortfarande är en stad under radarn så är det knappast smockat med gatuförsäljare som vill kränga krimskrams. Så sätt dig på en av restaurangerna och försök hänga med om musikanterna kommer till ditt bord, eller ta en dryck på någon av alla uteserveringar och kika på livet på gatan utanför.

Såhär kan det se ut en tidig morgon, men på kvällen myllrar det av människor.
Såhär kan det se ut en tidig morgon, men på kvällen myllrar det av människor.

Badplatsen Ada Ciganlija

Belgrad blir varmt på sommaren. Riktigt varmt. Då är det många som vill ta ett svalkande dopp, och platsen många väljer är Ada Ciganlija som har fått smeknamnet Belgrads hav. Det man badar i är en konstgjord sjö som man skapat genom att bygga en sluss i var ände av en ö. Vattnet som kommer in i sjön är filtrerat och rent, perfekt för ett svalkande dopp mellan maj och september. Förutom att bada finns det gott om annan underhållning i området. Var och varannan meter står försäljare som säljer popcorn eller glass, vid vattnet finns flera restauranger och barer, och bakom strandpromenaden finns saker som lekparker, en golfbana, bungyjump och mycket annat. Vad sägs om en flytande hinderbana, eller kanske ett besök på klätterväggen?

Under sommaren är Ada Ciganlija ett riktigt populärt besöksmål bland lokalborna.
Under sommaren är Ada Ciganlija ett riktigt populärt besöksmål bland lokalborna.

Gågatan Knez Mihailova

En turistattraktion som ofta nämns när man pratar om Belgrad är Trg Republike. Runt torget finns nationalteatern, nationalmuseet och statyn av Prins Mihailo på sin häst. Men intill torget ligger den en kilometer långa gågatan Knez Mihailova, Belgrads främsta gågata. Det är shopping som står i fokus på gatan, men där finns även flera barer och restauranger. Speciellt på tvärgator och parallellgator finns det god mat, och i området finns även spektakulär gatukonst och vackra byggnader att kika på.

Gågatan Knez Mihailova passar för shopping, eller bara för en promenad.
Gågatan Knez Mihailova passar för shopping, eller bara för en promenad.

Restauranger, barer och klubbar

Många av Belgrads populära restauranger ligger i Skadarlija, där det serveras mycket typiskt serbisk mat. Där finns även många av de populära barerna. Vill du dansa hela natten lång är det båtklubbarna nere vid floden som gäller, i alla fall under årets varmare månader. Vissa klubbar är lite mer exklusiva och kräver reservationer, men det finns klubbar som 20/44 och Zappa Barka där det bara är att gå in mot ett inträde på mellan 20 och 80 kronor. Här är några favoriter bland Belgrads barer och restauranger.

  • Manufactura – Restaurang ned klassisk serbisk mat nära Knez Mihailova. Plus för vacker uteservering.
  • Smokvica – Kedja runt om i Belgrad med allt från italienskt till libanesiska rätter.
  • Red Bread – Restaurang med fräscha sallader, soppor, juicer och smoothies. En av få platser där rökning inomhus är förbjuden.
  • Mezestoran Dvoriste – Grekisk och serbisk mat som med fördel beställs i tapasform. Restaurangen är dold på en bakgård, så misströsta inte om du inte hittar den direkt.
  • Boho bar – Belägen i borgen Kalegmedan har Boho bar en av stadens mest spektakulära lägen. Stämningen är avslappnad och mysig med en stor uteservering full av ljuslyktor och kuddar. Då och då hörs ljud från Belgrads zoo, som ligger precis intill.
  • Jazz Basta – Dagtid ett café och kvällstid en populär bar. Jazz basta ligger avskilt från många andra platser, men är värd promenaden. Inredningen är knasig och mysig och det finns flera våningar att slå sig ned på.
Manufactura har en uteservering där besökarna sitter under dessa röda paraplyer. Men många förbipasserade kommer att fotografera paraplyerna, och i förlängningen dig.
Manufactura har en uteservering där besökarna sitter under dessa röda paraplyer. Men många förbipasserade kommer att fotografera paraplyerna, och i förlängningen dig.
Publisert:

LÄS VIDARE