Här är vårens hetaste weekend-städer

Oväntade städerna som bubblar mest

Publicerad:
Uppdaterad:
Moskva och Belgrad är två städer vi svenskar gärna besöker över en weekend.
Foto: Getty
Moskva och Belgrad är två städer vi svenskar gärna besöker över en weekend.

Weekendresor

Glöm Paris, Amsterdam och London.
Nu är det Östeuropa som trendar när svenskarna väljer weekendresmål.

Våren är weekend-resornas höjdpunkt. Många svenskar vill möta våren på någon härlig plats i Europa. När man tittar på bokningsstatistiken så är det fortfarande klassiska resmålen Paris, Amsterdam och London som lockar mest.

Men årets bubblare som ökar mest är riktigt spännande destinationer. De hetaste städerna ligger i Östeuropa visar resebyrån Tickets statistik.

– Västeuropas vackra storstäder lockar alltid många semestrande svenskar, och även om de tål att besökas flera gånger om lockar nya upplevelser och möten med andra kulturer. Många svenska resenärer har fått upp ögonen för östra Europas storstäder. tidigare har vi sett kraftiga ökningar exempelvis till Warszawa, men till våren är det främst Tallinn, Belgrad, Kiev och Moskva som lockar, säger Katarina Daniels, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Serbien i topp

Överst på listan med bubblare är Serbiens huvudstad Belgrad, antalet bokningar har ökat med 85 procent. Staden är lagom stor att upptäcka till fots och både mat och miljö är i topp. Men även Tallinn och Moskva ligger högt upp på listan.

Tallinn ligger nära och det är enkelt och går snabbt att ta sig dit. Dessutom är staden väldigt mysig. Moskva lockar med hett nattliv och spännande kultur, men har även blivit ett hett resmål för matintresserade resenärer.

Kiev har varit en doldis i några år. Men efter oroligheterna 2014 har turisterna börjat vända tillbaka. UD avråder resor till Krimhalvön och ett par områden i nordöstra Ukraina på grund av konflikten med Ryssland. Det är främst god mat, arkitektur och spännande sevärdheter som lockar besökare till Kiev.

Städerna som ökar mest i antal bokningar

  1. Belgrad, 84,4 procent

  2. Moskva, 33,3 procent

  3. Kiev, 32.2 procent

  4. Tallinn, 31,5 procent

  5. Bukarest, 26,7 procent
     
    Källa: Tickets bokningsstatistik, storstadsresor bokade t om 11 februari 2019. Med avresa 1 mars- 31 maj.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA