Överlägsna favoriten lockade turister i jul

Publicerad 2020-01-20

Många väljer att fira jul i värmen.

Julen kan vara en stressig tid med julmat, klappar och flera firanden för att få med alla släktingar. Men vissa väljer att skippa allt sånt och fira utomlands. Hit reste svenskarna över jul och nyår.

Julen kan vara många saker. Kanske är det en mysig tid med nära och kära. Kanske är det svårt att få ihop allt med att köpa julklappar och laga mat. Vissa väljer att skippa allt som har med julen att göra för att istället hänga på stranden, och andra väljer att fira en traditionell jul på hemmaplan för att sedan resa ut i världen.

– Fler och fler svenskar har under de senaste åren valt att skippa det traditionsenliga firandet på hemmaplan, för en lugnare och mer avkopplande julsemester utomlands, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Platsen som flest svenskar väljer att resa till under julen är Gran Canaria och resmålet har stor marginal till tvåan Bangkok i Thailand, enligt statistik från Ticket. Solsäkrast och varmast av dessa två är Thailand, men den kortare flygresan till Gran Canaria kan vara det som lockar. När det kommer till längre resor lockar dock flygresor till Bangkok mer, och då väljer många att även fortsätta vidare söderut i landet.

Gran Canaria lockade överlägset flest svenskar i jul.

Det var dock inte alla som suktade efter sol och bad i vintras utan många valde resor till europeiska storstäder. Trots att resorna till Amsterdam minskade med cirka 15 procent jämfört med julen 2018 så var besöksmålet en favorit. Julens riktiga reseraket var dock Paris, och resorna till staden ökade med 70 procent.

Resorna till Paris ökade med 70 procent julen 2019.

Här är julens mest populära resmål

  1. Gran Canaria (2)
  2. Bangkok (1)
  3. Amsterdam (3)
  4. Teneriffa (8)
  5. Phuket (4)
  6. London (6)
  7. Miami (5)
  8. Krabi (10)
  9. Paris (ny)
  10. Malaga (7)

Källa: Tickets bokningsstatistik, resor med avresa den 18-31 december 2019.

LÄS VIDARE