Nya restauranger i Not so white guide 2021

Upplev Sveriges något gömda pärlor

Uppdaterad 2021-07-02 | Publicerad 2021-06-04

Xi’an köket i Telefonplan i Stockholm.

Långt ifrån marmor och väl vikta servetter, bara riktigt god mat – här är årets upplaga av Not So White Guide.

En restaurangguide som tar dig till de något gömda kvartershaken och på en resa genom världens smaker.

År 2020 kom den första upplagan av Not So White Guide, en restaurangguide framtagen av Halebop som tar dig bort från innerstans flådiga restauranger och avsmakningsmenyer.

Strålkastarljuset riktas istället mot riktigt bra matupplevelser och inspirerande mat.

Nu har Not So White Guide 2021 utökats med fler städer och nya restauranger. Det är nästan så man vill ta sig en Sverigetripp genast bara för att prova all dessa magiska restauranger, för när man läser guiden så vattnas det ordentligt i munnen.

Förra årets städer, Malmö, Göteborg och Stockholm är fortfarande med i årets upplaga fast med nya restauranger att upptäcka.

Nykomlingarna i guiden är Sundsvall, Växjö och Örebro. Dessutom får man tips om riktigt bra matbutiker, med allt från asiatiska, grekiska och indiska livsmedel.

Restauranger i Not So White Guide 2021

Göteborg:

 • La Fonda Mexicana på Stålverksgatan serverar mexiansk husmanskost. Här är det inte någon vanlig fredagstacos, utan geniuna rätter som chilaquiles och tacos dorados.
 • På Heden ligger Babemba, där blir man välkomnad av dofter från det västafrikanska köket med utgångspunkt från Mali. En rätt som man tydligen inte får missa att prova är Froufrou, friterade mjölbollar med kokos, matbanan och tamarind.

Malmö:

 • Enjera, mitt på möllan, är relativt nyöppnad och har precis tagit sig igenom sin första höst. Under en pandemi. Men trots det har de haft fler besök än förväntat. Här serveras det rätter från Eritrea och Etiopien – geniuna grejer!
 • Art of Spices beläget på Rådmansgatan hittar du mestadels indisk streetfood, ett kök som definitivt vuxit har vuxit i Sverige. Passa på att prova deras Art of Spices premium thali, flera smakupplevelser på en tallrik.

Stockholm:

 • Strax utanför Stockholms innerstad ligger Telefonplan och den genuina kinarestaurangen Xi’an köket med mat från Shaanxiprovinsen. Passa på att beställa de handdragna nudlarna med entrecote och kummin – all mat har en hemlagat-känsla.
 • Amo Restaurang på Rågsvedstorget sägs det finnas Stockholms bästa falafel, kanske har Malmö-falafeln fått en konkurrent? Här görs allt från grunden, varje dag.
På Ksara bjuds man på en smakresa till Libanon.

Sundsvall:

 • Enligt guiden så finns det ett rykte om att Restaurang Canton är den enda restaurangen i Sundsvall som serverar hot pot. Canton är som en mix av en klassisk kinesisk restaurang i Sverige där det är buffé som gäller. Men tydligen ska man inte missa deras Husets special-meny där du hittar hot pot. Canton ligger på Trädgårdsgatan.

Örebro:

 • På Bärnstensvägen i Örebro ligger restaurangen Ksara som sägs göra det bästa för att ta dig på en smakresa till Libanon. För den hungrige gästen finns det en avsmakningsmeny med inte mindre än 12 mezerätter och vem älskar inte meze?

Växjö:

 • Mitt i Växjö på Västra Esplanaden hittar du Ăn Viêt, som betyder “ät vietnamesiskt” och det är precis vad som finns här – vietnamesisk mat. Här kan du äta buljong- och nudelsoppan pho, en rätt som kramar dig inifrån.
Vietnamesiska restaurangen Ăn Viêt i Växjö.

Restauranger i Not So White Guide 2020

Förra årets guide listade matpärlor i Sveriges tre största städer: Malmö, Göteborg och Stockholm. Totalt sett innehöll förra guiden 18 restauranger, här är några av dem:

Göteborg:

 • Al Habesha i Gamlestan där serveras det familjär etiopisk mat, enligt guiden en plats för dig som älskar comfort food.
 • Moon Thai Kitchen på Kristinelundsgatan bjuder på en tropisk oas mitt i stan med klassiska thailändska rätter.
 • Bosna på Hisingsgatan är så långt ifrån tjafs och prål man kan komma. Här hittar du ordentlig avskalad bosnisk mat som cevapcici och muckalica.

Malmö:

 • På Engelbrektsgatan ligger Nguyen’s Sandwiches och där finns smörgåsen med enkelhet och riktigt bra råvaror, den fantastiskt smakrika banh mi.
 • Koshari House på Södra förstadsgatan serverar egyptisk snabbmat, signaturrätten koshari består av ris, pasta, kikärtor och linser, med tomatsås och knaperstekt lök. En otrolig kombination!
 • Ett stenkast från Folkets park ligger Friends Grill där du kan äta en riktigt fin Malmöklassiker: falafel. Eller så beställer du deras populära shawarma eller kebab.

Stockholm:

 • Punjabi masala är en indisk restaurang i Tensta och matfokuset kommer från gränsen mellan Indien och Pakistan. Missa inte att prova deras Palak Paneer, den ska tydligen vara “the next level stuff”.
 • Vid Rådhusets tunnelbanestation ligger Jebena, här är den östafrikanska maten i fokus och rätten Beb’ainetu är som en liten buffé på ett jättestort fat. Vem vill inte ha en egen buffé på tallrik?
 • Provat persisk pizza förut? Inte? Passa då på att besöka Restaurang Kolbeh, förutom persiska grytor så har de persisk pizza – en perfekt cross over-rätt! Kolbeh hittar du i Råsunda.

Så nu när vi inte kan resa som vanligt för att upptäcka världens smaker så är Not So White Guide en utmärkt guide över Sverige där man kan få uppleva hela världen i sin gom.

LÄS VIDARE