Bjud på härlig brunch!

Uppdaterad 2019-07-09 | Publicerad 2008-03-27

Fira in våren med fin-frukost

Har du bjudit hem både hälsofreak och frossare?

Både små och stora gäster?

Lösningen heter brunch.

Här är elva läckra recept.

Brunchmatador & reporter: Johan Gunnarsson
Matredaktör: Jon Hansson

Smoothie

MED JORDGUBBAR

3–4 glas

6–7 dl jordgubbar, gärna färska

2 bananer

2 msk honung

2 1/2 dl lättyoghurt naturell

Gör så här:

Rensa jordgubbarna och dela dem på mitten. Det går bra att använda frysta bär, men var noga med att tina dem ordentligt.

Skala bananerna och dela dem i grova bitar.

Lägg jordgubbar, bananbitar, honung och yoghurt i matberedare eller mixer. Kör på hög hastighet några sekunder.

Häll upp smoothiesen i höga glas och servera genast.

MED MELON OCH HALLON

3-4 glas

600 g melon, gärna cantaloupe

2 dl hallon, helst färska

1–2 msk strösocker

2 1/2 dl lättyoghurt naturell

1 kvist citronmeliss

Gör så här:

Skala och rensa melonen och skär den i små kuber.

Lägg melonkuber, hallon, socker och yoghurt i matberedare eller mixer. Om du använder färska hallon behövs mindre socker än om du använder frysta bär.

Kör mixern eller matberedaren på hög hastighet några sekunder så att allt hackas samman ordentligt.

Häll upp smoothien i höga glas, dekorera med lite citronmeliss och servera genast.

Amerikanska plättar

Ca 20 stycken

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 msk socker

1 ägg

2 msk smör

2 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Blanda torrvarorna, mjöl, bakpulver, salt och socker.

Tillsätt ägget och hälften av mjölken. Blanda ordentligt och späd sedan med resten av mjölken. Om man häller i all mjölk på en gång blir det lätt klumpar i smeten.

Lyxig äggröra

4 portioner

6 ägg

1 dl mjölk

1 dl grädde

1/2 tsk salt

ev 1 tsk timjan

Smör att steka i

Gör så här:

Knäck äggen i en bunke och häll i mjölk, grädde och salt, samt timjan om du behagar. Vispa runt ordentligt.

Värm upp en stekpanna eller kastrull på medelvärme, smält smöret och häll i smeten när smöret börjar fräsa.

Låt smeten stelna en aning innan du försiktigt rör runt äggröran, gärna med en träslev. Tanken är att det ska bli små flak av äggröra, och inte en grynig massa. Det tar cirka 5 minuter för äggröran att bli färdig.

Servera genast, gärna med lite färsk timjan eller basilika som garnering.

Kycklingspett med citron och honung

20 tunna spett

1 kg kycklingfiléer, färska eller frysta

1 dl solros- eller rapsolja

1/2 citron

3–4 msk honung

Salt

Vitpeppar

20 korta grillspett i trä

Gör så här:

Skiva upp kycklingen på längden, i stavar. Om du använder fryst kyckling, var noga med att den är helt tinad och inte släpper ifrån sig vatten. Räkna med att få ut fyra–fem kycklingstavar per filé.

Pressa saften ur citronen och blanda citronsaft med olja och honung i en stor bunke. Om du använder vanlig, hård honung kan det vara en poäng att värma den i en kastrull så att den blir flytande och lättare att blanda.

Lägg ner kycklingstavarna i marinaden och ställ bunken svalt en timme.

Trä på de marinerade kycklingstavarna på grillspetten. Salta och peppra efter smak.

Lägg spetten i en ugnsfast form och grilla i 250 grader i ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.

Caesarsallad

4 portioner

1 huvud romansallad

1 bit parmesanost, cirka 150 g

1 msk olivolja

1 tsk vinäger, röd eller vit

3 vitlöksklyftor

4 sardellfiléer

2 äggulor

Gör så här:

Börja med dressingen. Pressa vitlöken, mosa sardellfiléerna och riv drygt hälften av parmesan-osten.

Blanda äggulor med olja. Låt oljan strila i sakta och blanda ordentligt. Använd gärna en mixer eller matberedare.

Blanda allt, vinäger, vitlök, sardeller, den rivna osten med ägg-oljablandningen. Vispa ordentligt, gärna i mixern, så att det blir en jämn och fin dressing.

Tvätta salladen och riv den i stora bitar. Lägg sedan salladsbitarna i en stor skål och häll dressingen över. Blanda försiktigt ner dressingen i salladen. Låt stå svalt i en kvart.

Hyvla resten av parmesanosten och lägg ovanpå salladen vid servering.

Kryddiga köttfärsklubbor

10 klubbor

1/2 kg köttfärs

1 ägg

1 msk spiskummin

1 tsk chilipulver

1 tsk salt

1 tsk oregano

1 tsk basilika

10 grillspett i trä

Gör så här:

Blanda köttfärs med ägg, spiskummin, chilipulver, salt, oregano och basilika. Blanda ordentligt och ställ svalt en halvtimme.

Dela färsen i tio bitar. Forma varje bit till en cigarrformad rulle. Spetsa rullarna på grillspetten och krama till så att färsen fäster vid pinnarna.

Lägg spetten på ett ugnsfast fat och grädda

i ugnen, 225 grader i 15 minuter.

Fattiga riddare

10 stycken

3 stora ägg

1 1/2 dl mjölk

1/2 tsk salt

50 g smör, att steka i

10 brödskivor, av typen rostbröd

Gör så här:

Vispa ihop ägg, mjölk och salt i en flatbottnad bunke.

Doppa brödskivorna hastigt i ägg- och mjölksmeten. Stek dem i generöst med smör på medelsvag värme, 7–8 minuter, på varje sida.

Servera med stekt bacon eller socker och kanel.

Lindalimpa

Blir en jättelimpa eller två stora limpor

8 dl ljummet vatten

3 msk sirap

2 msk olivolja

50 g jäst

1 msk salt

Drygt 1,5 liter vetemjöl

Gör så här:

Smula sönder jästen i en stor degbunke, eller i en assistent om du har en sådan. Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt sirap, olivolja och salt samt resten av vattnet.

Blanda i mjölet, lite i sänder. Degen ska bli fast, men lite kletig i konsistensen.

Jäs degen under en ren handduk en timme, putta till den så att den sjunker ihop och jäs ytterligare en timme.

Klä en rektangulär gratängform, eller annat ugnsfast kärl, med bakplåtspapper. Stjälp upp degen och strö lite mjöl ovanpå. Låt jäsa en halvtimme.

Värm ugnen till 275 grader. Sätt in formen och grädda i tio minuter. Sänk därefter värmen till 100 grader och grädda ytterligare 45 minuter.

Ta ur jättelimpan ur formen och låt den svalna på ett galler. Ställ fram den som den är eller dela den på mitten.

Tips!

Variera gärna med mjölet. Byt ut hälften av vetemjölet mot rågsikt eller rågmjöl så får du ett kraftigare och grövre bröd.

Jordgubbsdricka

Cirka en liter

3–4 dl frysta jordgubbar

8 dl vatten

1 dl strösocker

1 msk färskpressad citronsaft

Gör så här:

Tina jordgubbarna.

Koka upp vattnet och tillsätt sockret. Rör runt tills sockret är upplöst. Låt sockerlagen svalna.

Kör jordgubbar, sockerlag och citronsaft i en matberedare eller mixer några minuter på full effekt tills drickan har blivit slät och fin. Servera med is.

Tonfiskboca med avocado

4–6 portioner

2 burk tonfisk i olja

4 msk majonnäs

1 rödlök

1 avokado

4–6 brödskivor

Gör så här:

Hacka rödlöken grovt. Blanda därefter tonfisk, majonnäs och lök i en bunke. Låt röran stå svalt en kvart.

Rensa avokadon från skal och kärna. Skär den i skivor.

Bred tonfiskröran på brödskivorna och toppa med skivad avokado.

Gott till brunchen

Läskande spritzer

Brunchen lättas upp av en välkyld vindrink. Häll ett gäng isbitar i ett vinglas och fyll på med två delar fruktigt, gott vitt vin, en del fruktsoda och några limeklyftor.

Perfekt om ni är många

Ta en flaska rött vin av lättare kaliber och häll i en tillbringare, fyll på med knappt en deciliter söt citrus-likör och samma mängd citronsockerlag. Smaka av med önskad mängd sprite, massor av is och citronskivor.

Bubblande god apelsin

Festligt brunchigt blir det om man blandar en del färskpressad apelsinjuice med två delar iskallt mousserande vin. Servera i champagneglas förstås.

Svalkande wine cooler

Välj ett gott rött eller vitt vin, häll upp 6 cl i ett vinglas, fyll på med 2 cl grenadine, och toppa till sist med soda. Garnera gärna med apelsin eller citron.

Lyx och flärd även dagen efter

Häll 2–3 cl svartvinbärs-likör i ett champagneglas, dra korken ur champagneflaskan och fyll upp glaset. Klassisk champagnelyx som är svår att motstå!

Följ ämnen i artikeln