10 bästa lederna

Uppdaterad 2019-07-05 | Publicerad 2002-08-19

- från Höga kusten till Skånes slätter

Sörmlandsleden är klassikern som stått modell fr de flesta låglandsleder. Fortfarande väljer de flesta att vandra i fjällen. Men vill man njuita av naturen tämligen ensam är låglandslederna ett bra val.

Bergslagsleden

Längd: 280 km.

Var? Från Västmanland via Tivedens nationalpark till Vätterns västra strand i Västergötland. Kartan är full av namn som slutar på -berg, -hytta och -bruk. En resa i kulturhistorien. Bästa hemsida med förnämlig information för dig som tänker nyttja lokalbuss.

Tips: Etapp 17 är tolv kilometer och passerar Tivedens nationalpark, men om den som verkligen vill uppleva urskogen bör anslå minst en extra dag. Bra och billigt boende vid etappens bägge ändar. Stökig terräng.

Mer info: Tel 019-17 44 95

www.fritid.t.se

Bohusleden

Längd: 370 km.

Var? Rofylld favorit i kuperat skogs- och sjölandskap från norra Halland upp till Strömstad. Ett okänt Bohuslän med kuperade landskap och många vilda miljöer, ljusår från kustens turistträngsel.

Tips: Etapp 26 mellan Högstad och Krokstrand är 17 kilometer. Du passerar Massleberg där hela den svenska fornhistorien finns samlad inom ett litet område, samt utsikt från Björnerödspiggen.

Mer info: Tel 031-81 83 00.

Finnskogleden

Längd: 250 km.

Var? Ödebygd i Värmland, där isolerade svedjebönder från Finland tidigare levat. Delvis kuperad terräng. Få proviantställen. Garanterat ostört. Fint fiske. Endast för vana vandrare.

Tips: Etapp 3 mellan Mitanderfors och Kvåho i Norge. Du passerar Ritamäki som är den bäst bevarade finngården med en komplett samling hus mitt i den böljande sjumilaskogen.

Mer info: Tel 0571-233 70.

Höga kustenleden

Längd: 127 km.

Var? Norrlands vackraste kustlandskap ligger i Ångermanland och har nyligen blivit utsett till världsarv. Ingen annanstans vandrar du så högt och samtidigt så när hav och sjöar. Mycket omväxlande och outsägligt vackert.

Tips: Etapp 9 passerar genom Skuleskogens nationalpark. Ett monumentalt bergsområde med gammal skog och havskust som formats sedan istiden. Saknar motstycke i den svenska naturen.

Mer info: tel 0660 - 88100 och 0612-80120

Höglandsleden

Längd: 454 km.

Var? Vackra, mycket omväxlande scenerier på småländska höglandet. Både nära småstäder och i genuina tassemarker. Utsikternas vandringsled, där den lokala kulturen ständigt gör sig påmind.

Tips: Höglandsleden har en lite besynnerlig etappindelning, men på delsträckan Försjön – Grankärr passeras den djupa kanjonen Skurugata och du får vyer från Skuruhatt.

Mer info: Tel 0381-361 70.

Skåneleden

Längd: 860 km.

Var? Fyra sammankopplade leder under gemensamt namn. Jordbruksslätter, bokskogar, ljunghedar ödsliga mossar, samt skogar med både barr och ädla lövslag. Mestadels lättgången, även om du nog bör glömma det där om platta Skåne.

Tips: Etapp 5 är 13 kilometer och passerar nya nationalparken Söderåsen. Avsluta med att smörja kråset på Röstånga Gästgiveri där det även finns vandrarhem.

Mer info: Tel 046-12 43 50

www.skaneleden.org

Sörmlandsleden

Längd: 900 km

Var? Klassikern som fått stå modell för de flesta av våra låglandsleder. Från tunnelbanan i Stockholm direkt till Tyresta nationalpark och vidare bort mot de många insjöarna och herrgårdarnas böljande åkrar. Ett ovanligt variationsrikt landskap med stora skogar.

Tips: Etapp 28:1 mäter 5 eller 11,5 kilometer och är en rundslinga som skapats i samarbete med Katrineholms hembygdsförening. Perfekt för dagstur som kryddas av friluftsmuseum, kolmilor och urskog.

Mer info: tel 0155-355 64

www.sormland.se/sormlandsleden

Utvandrarleden

Längd: 120 km

Var? Moderna vandrarhem riktar sig mestadels till bilister, men i södra Småland finns några alldeles lysande undantag. Start och mål på samma plats.

Cirka 15–18 km/dag genom Vilhelm Mobergs författargärning i ett traditionsrikt landskap rikt på både skog och sjöa. Med småbrutna odlingsmarker och gamla byar på jämna avstånd.

Tips: Mycket lättvandrad. Perfekt för nybörjare och familjer. Samtliga övernattningar måste dock bokas separat. Starta i Yxnanäs. Övernatta på vandrarhem i Långasjö, Moshult, Ljuder, Korrö och Dångebo.

Mer info: tel 0477-441 64

www.emmaboda.se/utvandrarleden

Vasaloppsleden

Längd: 90 km.

Var? Följer ungefär samma sträcka som vinterns Vasalopp från Sälen till Mora och passerar alla de välbekanta kontrollerna, som Eldris och Mångsbodarna, fast här får du räkna med en sluttid på så där fyra dygn.

Vild barrskog, myrar, fäbodar och utsikter. Bad och fiske. Svamp och hjortron.

Tips: Etappen mellan Mångsbodarna och Risberg är tio kilometer. Det börjar i ett naturreservat och en mängd gamla kanaler som tidigare drivit sågar och kvarnar. Slutar bland fina fäbodar.

Mer info: tel 0250-392 25

www.vasaloppet.se

Östgötaleden

Längd: 440 km.

Var? Ett förvånansvärt kuperat landskap med både stor, tät granskog och rika kulturbygder. Bjuder på omväxlande vandring utan svårare partier som ofta knyter an till gamla färdvägar, vilket gör att leden blir ganska slingrande.

Tips: Östgötaleden har lite knasig etappindelning, men mellan Hovetorp och Sätravallen passeras landets största sammanhängande ekskog med gamla och grova träd, samt slottet Bjärka-Säby.

Mer info: & 013-22 71 24

www.ostgotaleden.nu

Fortsätt ända till Medelhavet

Europa korsas av nio kontinentala vandringsleder, varav två startar i Sverige. E1:an börjar i Grövelsjön, i norra Dalarna. Passerar igenom Västergötland och Halland och går sedan vidare genom Tyskland, Schweiz och Italien. 30 lokala leder med sammanlagt över 4 000 kilometer.

E6:an startar i Norrtälje. Slingrar vidare genom Östergötland och Småland för att senare passera igenom Danmark, Tyskland och Österrike innan den möter Medelhavet i Slovenien, cirka 4100 km. De olika lokala lederna sitter dock inte ihop precis överallt, varför det blir till att fuska med lite bussrersor emellanåt. Kika vidare på hemsidan vandrarorganisationen för European ramlers association:

www.era-ewv-ferp.org