Så gick Hälsovinsten dag 100

Uppdaterad 2015-12-17 | Publicerad 2015-12-15

Emily drabbades av ansiktsförlamning. Fredrics dröm var att bara ha en haka. Sussie kunde inte sluta äta ostbågar. Och Rebecca är beroende av sötsaker. Alla har de haft olika anledningar, men samma mål: Att se hur mycket man kan gå ner i vikt på 100 dagar.

Se Aftonbladet webb-TV:s klipp om Hälsovinsten 2.0 här

”Jag blir sur om jag inte får träna”

För drygt ett år sedan drabbades 27-åriga Emily Vallin av ansiktsförlamning. Efter det började hon aldrig träna igen och gick upp i vikt. Men nu är hon tillbaka på banan igen – 8,4 kilo och 17 centimeter smalare.

Det började med halsont, sedan tappade Emily känseln i tungan. Och nästa dag "hängde" halva ansiktet. Läkaren konstaterade att hon drabbats av "Bells pares", en ansiktsförlamning som utlöses då nerven som går till ansiktets muskler skadas eller påverkas.
– I mitt fall berodde det på att en blåsa i halsen infekterat ansiktsnerven. Det var såklart jätteläskigt. Jag kunde inte blinka på tre veckor. Och sedan försvann det bara.
Eftersom Emelie hade tränat så mycket innan vågade hon inte riktigt komma tillbaka igen, däremot fortsatte hon äta. Och de följande månaderna gick hon upp i vikt.
I september 2015 antog Emelie utmaningen Hälsovinsten för att gå ner så många kilon som möjligt. Och idag, 100 dagar senare, är hon 8,4 kilo lättare och 17 centimeter smalare.
– Nu tycker jag det är jätteroligt att träna igen och blir sur om jag inte kommer iväg. Och de sista 25 dagarna har jag kört 5:2-metoden och två dagar i veckan ätit max 500 kalorier per dag. Så jag har nog provat alla tomatsoppor som finns! Men det har funkat toppenbra.
Läs hela Emilys historia här

Bästa AHA-upplevelse:

Att ha insett hur mycket kalorier det är i choklad och godis. Det är typ en måltid!

Har saknat mest:

Frukostfrallor med massa goda ostar.

Nya vana jag lyckats införliva:

Numera startar jag morgnarna med shots med ingefära, citron, chili och vatten.

Favoritfunktion i Viktklubb:

Måste ju säga Loggboken, det är liksom hela grejen.

”Jag har utrotat nattmackan”

Första gången Fredric Johansson försökte bli kvitt sina överskottskilon var strax innan han fyllde 40. Men ganska snart "bar det iväg norrut igen". Nu är han 42 och har lyckats gå ner 6 kilo och 11 centimeter i midjan.

Fredric började med en bekännelse: Hemma i Kalmar har han ett plommonträd och på hösten faller all frukt ner. Så helgen innan Hälsovinsten startade gjorde han "plommonpaj". Och eftersom den sedan aldrig åts upp fick han "ju uppoffra sig".
– Så är det ofta. Jag har lite svårt att stå emot allting och äter nog för mycket också.
Väl igång började Fredric blogga varje dag, något som snabbt gav en trogen skara följare.
– Bloggen har varit min favoritfunktion. Kanske för att jag gör allt med glimten i ögat. Ibland har jag känt mig lite ensam som man, men kvinnorna kanske vågar synas och höras mer.
Vad gäller kosten så har han också lydigt hållit sig till sin rekommenderade kalorinivå på 1459 kalorier om dagen, bland annat tack vare att han har skippat nattmackan.
– Ja, den är utrotad. För innan satt jag i köket och jobbade på kvällarna. Sedan sade dietisten till mig att släcka, stänga och gå någon annanstans. Hon rådde även mig att borsta tänderna. ”Du ska ju ändå inte äta mer.” Men det behövdes inte för jag flyttade ner till källaren istället.
Fredric ser också till att få sju timmars sömn. Det gör honom både lättare och trevligare.
– Det är lite samma tanke som med maten: Man behöver si och så lite och mycket, utan att riktigt förstå varför. Jag har också börjat springa och är tillbaka på min gamla fotbollsplan i Kalmar i division 5, nu som äldst. Och det gör förbannat ont varje gång, men det är det värt.
Läs hela Fredrics historia här

Bästa AHA-upplevelse:

Att jag kan gå runt på mindre mat än vad jag någonsin har trott och ändå må bra.

Har saknat mest:

Ingenting faktiskt. Om det är fika på jobbet har jag bestämt att jag får ta om det hembakat, men är det köpefika blir jag utan. Och visst begränsar det mig, men jag är inget offer.

Nya vana jag lyckats införliva:

Numera har jag kvarg hemma. Sedan hackar jag kokta ägg istället för att göra äggröra med smör och grädde som jag gjorde innan. Funkar lika bra.

Favoritfunktion i Viktklubb:

"Bloggen och Loggen...!" Men Loggboken fungerar mer som ett planeringsverktyg. Och kopplingen mellan Viktklubbsappen och RunKeeper.

Gick i mål redan i halvtid

Susanne Persson har försökt gå ner i vikt en massa gånger, men alltid tappat motivationen. Men nyligen fyllde hon 46 och målet tills dess var att gå ner minst 10 kilo. Och den här gången lyckades hon – redan i halvtid.

Tidigare har Susanne provat en mängd olika alternativ för att gå ner i vikt, men antingen har det varit för dyrt eller för komplicerat. Bland annat gick hon exempelvis en period på LCHF.
– Det pajjade min mage. Min kropp mår bäst av en lågkalorikost och därför har metoden med att räkna kalorier in och ut passat mig väldigt bra. Jag har hållit mig under 1537 kalorier per dag och gick i mål redan dag 50. Så nu har jag börjat gå i dotterns garderob för att hitta kläder. Även om hon kanske inte är lika nöjd.
När Susanne för hundrasjuttiofemte gången bestämde sig för att gå ner i vikt fasade hon dock för suget efter ostbågar. Och visst fanns det, däremot lärde hon sig hantera det.
– Jag har fortsatt att äta precis som förut, bara i mindre portioner. Det vill säga jag har ätit allt – till och med ostbågar. Bara inte samma mängder. För istället för att köpa 250-grams-påsarna har jag köpt de små på 35 gram. Så när det har varit slut så har det varit slut.
Samtidigt är Susanne kanske den av deltagarna som har tränat som flitigast.
– Jag har kört minst sex dagar i veckan och varvat BodyPump, Spinning, Crosstrainer hemma om det har regnat och långpromenader övriga dagar. Och mina intjänade motionskalorier har jag låtit bli att äta upp.
Läs hela Sussies historia här

Bästa AHA-upplevelse:

Att det inte krävs så stora förändringar för att det ska märkas på vågen. Allt handlar bara om kalorier in och kalorier ut.

Har saknat mest:

Ingenting, eftersom jag inte har behövt avstå från någonting. Jag har till och med räknat in ostbågarna i min dagliga kalorinivå.

Ny vana jag lyckats införliva:

Jag äter mycket mer frukt och grönt nu. Men framförallt har jag börjat träna igen.

Favoritfunktion i Viktklubb:

Loggboken i mobilen. Sedan har mitt största driv varit min egen motivation.

Blev aldrig av med gravidkilona

När Rebecca fick sin första dotter för 21 år gick hon upp 40 kilo, men de blev hon sedan aldrig av med. För sedan kom nästa barn. Och nästa. Man idag, efter bara 100 dagar, är hon både 9 kilo lättare och 14 centimeter smalare.

När Rebecca var yngre tränade hon en hel del. Men efter ett par intensiva småbarnsår, en ny sambo, bonusdotter och det magiska 40-strecket, började hon alltmer tulla på sötsakerna.
– Hade jag godis åt jag det. Och ofta högg jag en kanelbulle i farten, bara för att den var god och jag mådde bra – i typ tre sekunder.
Idag har Rebecca lärt sig att tacka nej och byta ut sina berömda caffe latte och bullar mot till exempel frukt. Men det har varit tufft, säger hon. Och det kommer det kanske alltid vara. Samtidigt har hon aldrig hållit upp med sötsaker såhär länge.
– Är det fika på jobbet så är det ingen annan än jag som bestämmer, det är ju inte så att jag blir skjuten bara jag tar en kakbit. Men tar jag den kommer jag däremot må väldigt dåligt.
Svårast av allt har varit att lägga om hela tänket. Man ska ju ändå ändra en hel livsstil, säger hon. Så de första veckorna i Hälsovinsten hade en viss startsträcka.
– Sedan har jag ständigt haft dåligt samvete för att jag inte har kunnat vara så fysiskt aktiv som jag har velat. Jag har haft nytt jobb och behövt ägna mycket tid åt barnen. Men mitt nya mål är att fortsätta kämpa tills jag når min målvikt på minus 30 kilo. Den ger jag inte upp.
Läs hela Rebeccas historia här

Bästa AHA-upplevelse:

En lättare kropp ger betydligt mer ork. Min astma har blivit mycket bättre och min man säger att jag inte alls flåsar lika mycket längre när vi är ute och går.

Har saknat mest:

Att bara njuta och slippa tänka efter hela tiden. Men så kanske det alltid kommer att vara.

Nya vana jag lyckats införliva:

Mer frukt och grönt. Och frukost, det åt jag inte innan. Och så undviker jag bukfylla med socker i.

Favoritfunktion:

Helt klart Loggboken och de kaloriberäknade recepten, särskilt de asiatiska.

Dietisten: ”Utöka julbordet med bra grönsaker”

Vad tycker du har gått bra och dåligt i den här utmaningen?
– Jag är väldigt imponerad av alla fyra. De har börjat värdera det de äter och äter ingenting som de inte verkligen vill ha. Dessutom har de börjar röra på sig mer än tidigare.

Julen är årets största frossartid. Hur skulle du rekommendera att man tänker innan?
– Det allra viktigaste är att dra ner på mängden mat, man behöver inte äta hela tiden. Dessutom vore det bra att utöka julbordet med bra grönsaker för att få en balans i det annars fett- och proteinstinna utbudet.

Vad skulle du rekommendera att man undviker om man försöker gå ner i vikt?
– Ska man bara undvika en sak är det energirika drycker. De ger varken någon mättnad eller näring.

Josefine Jonasson, leg. dietist på Viktklubb

Foto: Gustav Mårtensson

Tränings- och hälsocoachen:
”Satsa på friska raska promenader i jul”

Hur tycker du att deltagarna har skött sin träning?
– Alla positiva förändringar är fina framsteg och det handlar om att göra om det som tidigare inte funkat och att fokusera på sig själv och vad som får just en själv att må bra. Detta är en stark start och en stor eloge till alla fyra som valt att Våga-Vilja-Förändra. Bra jobbat!!!

Hur håller man igång träningen i jul?
– Genom att inte göra det svårare än vad det är. Träna kan man alltid göra men på olika sätt och med olika syften. Vill du inte gå till gymmet så träna hemma. Jullekar med rörelse kan exempelvis vara ett enkelt sätt för alla.

Om du skulle välja en enda motionsform att ägna sig åt de röda dagarna, vad skulle det vara då?
–Friska raska promenader om det gäller andra och kampkonst om det gäller mig. För kampsport och kampkonst är en av de mest kompletta träningsformerna då det innehåller så många olika moment och dimensioner.

Mårten Nylén, tränings- och hälsocoach

Foto: Fredrik Andersson/Slims Media

Sofia Yoo