"Pappa, det står en tv-kock i vårt kök"

Uppdaterad 2018-10-08 | Publicerad 2009-04-20

80 minuter – sen är den asiatiska middagen klar!

Att laga kvällsmat tillsammans kan vara alldeles, alldeles underbart.

Men hur får man tid till det?

Alexander Nilson, 37, känd från "Kvällsmat" i TV3, lagade vårrullar med familjen Stén.

19:20. En rock’n’roll-kock som lagat mat åt musiklegendarer som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers knackar på hos radhusfamiljen Stén.

I ”Kvällsmat” i TV3 fixar Alexander Nilson middag hemma hos vanliga familjer och visar hur roligt det är att umgås över grytorna.

– Att laga mat tillsammans är underbart. En fixar köttet, en annan fixar potatisen. Ju fler kockar desto bättre soppa, säger han.

Alexander Nilson har arbetat på guldkrogar, bland annat Akvavit i New York.

Hans specialitet är vardagsmat med twist – och denna kväll ska familjen göra vårrullar ”eftersom det är vår”.

Familjen Stén består av mamma Karin, 46, som inte äter kött och dottern Greta, 12, som avskyr fläsk och potatisbullar. Däremot slukar pappa Dino, 42, barnen Aron, 16, och Ingrid, 11, allt.

19:35. – På med för­klädena och tvätta händerna för nu kör vi, ­säger gourmetkocken.

Karin börjar skala räkor, pappa sköljer salladen och döttrarna skär sparris.

Barnen hjälper gärna till med matlagningen – när de är hemma vill säga.

– De har många aktiviteter.

Ibland kommer de hem sent, ibland äter de på egen hand, ­säger Dino.

19:53. Dino slåss med en mango som inte vill hamna i salladen. Karin förbereder dippsåserna.

– Vet du vad barnen tycker om mest av allt? Linser. Och kolja gillar dem stenhårt, säger Karin.

– Att laga maten är enkelt. Det svåra är att komma på vad som ska tillagas, säger Dino.

Hur kommer ni på det?

– Vi suckar och tittar på varandra, säger Karin.

20:10. Greta rör runt i wokpannan där vitlöken, chilin och sparrisen puttrar ihop. En härlig arom sprider sig i köket.

– Nu kommer vi till det roliga, säger kocken.

– Disken, säger Karin.

– Nej, rulla vårrullarna, säger kocken.

20:40 Efter ett uppfriskande bad i frityroljan är vårrullarna redo att serveras.

– Det ser jättesnyggt ut. ­Applåd, säger gourmetkocken och familjen klappar händerna.

På en och en halv timme har radhusfamiljen gått från råvaror till ett dukat bord.

– Jag ger vårrullarna fyra plus, säger Ingrid.

Så får du barnen att laga mat tillsammans!

Står du ensam i köket kväll efter kväll? Så här lyckas du engagera barnen i matlagningen – och att gilla måltiden på bordet.

1. ”Gör matlagningen till en positiv händelse, då är halva arbetet gjort”, säger kocken Alex Nilson.

2. ”Låt barnen välja de grönsaker – eller den frukt som de vill äta med maten”, säger kocken Alex Nilson.

3. ”När barnen var små fick de själva bestämma vad de skulle tillaga. Grön ärtsoppa var det populäraste. Det fungerade jättebra, men var jobbigt för oss föräldrar”, säger Karin Stén.

4. ”Släng ut mikrovågsugnen. Micron är jättebra om man vill värma rester, men det lär inte barn laga mat”, säger Dino Stén.

5. ”Låt barnen baka hur mycket de vill. Det blir mycket kladd, chokladbollar och städning men det lär dem uppskatta köket”, säger Karin Stén.

Vårrullar med sparris och räkor

4 personer, 16 små vårrlullar

Fyllning:

2 knippe salladslök

2 chilifrukter

1 bit ingefära

2 påsar oskalade räkor (ca 800 g)

2 rejäla klyftor vitlök

500 g grönsparris (cirka 10 stycken)

500 g vitsparris (cirka 10 stycken)

0,5 dl soja

0,5 dl kallpressad sesamolja

Eventuellt några droppar rostad

sesamolja

Gör så här:

1. Skölj sparrisarna. Skala vitsparrisen med en potatisskalare mot fibrerna. Dela sparrisen på längden. Skär bort den nedre delen av grönsparrisen. Skiva resten tunt diagonalt.

2. Skala ingefäran och vitlöken. Hacka chilifrukterna, ingefäran och vitlöken.

3. Hacka koriandern och skiva salladslöken.

4. Skala och grovhacka räkorna.

5. Värm wokpannan. Häll i kallpressad sesamolja. Krydda eventuellt oljan med några droppar rostad sesamolja. Fräs vitlöken, chilin och ingefäran.

6. Fräs sparrisen tills den blir mjuk.

7. Tillsätt soja och låt den koka in i sparrisen.

8. Allra sist, tillsätt koriander, salladslök och räkorna och låt woken svalna något. Smaka av.

rrullar:

1 ägg

1 matpensel

1 l frityrolja

1 stor kastrull

1 färdig thailändsk vårrulledeg (eller filodeg)

1 knippe koriander

Gör så här:

1. Knäck ett ägg i en djup tallrik. Vispa lätt.

2. Lägg vårrullearket på en torr skärbräda. Riv försiktigt loss ett vårrulleark utan att det går sönder. Strö koriander över hälften av arket. Om du använder den tunnare filodegen, använd flera blad.

3. Ta cirka 4 msk av woken och klicka på arket. ­Använd en hålslev för att separera woken från saften.

4. Rulla ihop till en tät rulle så att du pressar ut så mycket luft som möjligt. När du har rullat till mitten, vik in kanterna så att det blir som ett brev. Limma ihop paketet genom att pensla med uppvispat ägg.

5. Efter varje tillverkad vårrulle, torka skärbrädan.

6. Lägg de färdiga vårrullarna på en plåt.

7. Värm frityroljan. Du vet att frityroljan är redo när du lägger ner en brödbit och brödet blir gyllenbrunt. Lägg försiktigt i några vårrullar. Fritera tills de är krispiga. Servera!

Obs! Vad du än gör, se till at hålla vatten borta från varm olja. Det kan explodera.

Dippsås med chili

½ dl risvinäger

1 krm fisksås

½ dl vatten

1 hackad vitlöksklyfta

1 urkärnad och hackad chili

Gör så här:

Blanda risvinäger, fisksås, vitlök och chili. Tillsätt vatten få ner styrka på risvinägern. Smaka av!

Dippsås med chutney

2 dl matlagnings­yoghurt

2 msk hackad koriander

1 krm fisksås

½ dl plommonchutney

1 krm spiskummin

Gör så här:

Hacka koriander. Blanda matlagningsyoghurt, koriander, fisksås, plommonsås och spiskummin. Smaka av.

Följ ämnen i artikeln