Så fixar du julbordet på bara en timme!

Uppdaterad 2018-12-06 | Publicerad 2008-12-22

Mat & Vin dukar upp snabba julbordet med 10 härliga favoriter.

Det går på dryga timmen om du köpt en del färdigt och förberett en del innan!

Att svänga ihop att snabbt julbord passar inte alla. Många av oss ägnar dagar och kvällar i köket för att få till den rätta känslan och servera släktens personliga favoriter som bara måste med.

Lugnare jul

Men varför inte släppa kraven och ta genvägar med smarta förberedelser och en del färdiglagat? Då får du garanterat en lugnare jul och ett fräscht julbord.

En snabb buffé behöver inte innehålla allt. Satsa på några säkra kort. Och köp mycket färdigt, så som pastejen, revbensspjällen och sillsalladen. Sen sätter du snabbt lite extra piff med hjälp av våra recept.

Nya smaker

Satsa på lite nya smaker. Griljera skinkan med rödvinbärsgelé och piffa upp rödkålen med frukt och valnötter. Det kommer göra succé!

Saknar du nåt på det här julbordet? Lägg till prinskorvar, färdig lax och sill om du vill ha mer mat.

Recepten är beräknade för åtta personer.

5 tips för en stressfri jul

1. Satsa på detaljerna! Vad är viktigast för att du ska få den där riktiga julstämningen? Jansson? Den gamla släktkrubban? Skala bort alla onödiga måsten och få tid över att lägga upp benen! Njut av julefriden.

2. Städa sådär?... Det behöver inte gnistra i varje skåpvrå bara för att det är jul. Vem ser det? Dammsug och våttorka. Klart!

3. Delegera mera. Gör du också ”hellre själv”? Släpp taget. Dela ut uppgifter till älsklingen, barnen, släkt och vänner. De kanske inte tar sig an uppgiften på samma sätt som du skulle ha gjort, men varva inte upp dig över det. Det får stå för dem.

4. E-shoppa klapparna. Nästintill ALLT finns på nätet – billigare och med hemleverans. Värm glöggen och slå på datorn.

5. Andas. Ta små pauser varje dag då du bara andas. Andas in. Andas ut. Djupa andetag hjälper hjärnan att varva ner och hejdar kroppens fysiska reaktioner på stress; hög puls, svettningar, dåligt syreupptag. Fem minuter räcker.

Så får du halvfabrikaten att smaka
hemlagat

Liselotte Forslin och Åsa Berger

Följ ämnen i artikeln