Det klassiska julbordet

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2006-12-18

Låt julbordet digna av alla delikatesser

Julbordet är en tradition att vårda.

Visst, man kan testa något nytt men själva affärsidén med julbord är att man ska känna igen sina och andras favo­riter år från år.

Så här blir det ingen sillsushi och inga skinktapas. I stället fem av julbordets hörnpelare med en liten guldkant.

Recept: Jon Hansson

Foto: Börje Thuresson

Hemkokt julskinka

Du behöver en rejäl gryta så du få plats med skinkan.

1 rimmad benfri skinka med svål på 2– 5 kg (fråga i affären om den behöver vattnas ur)

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

10 kryddpepparkorn

1 kvist timjan

Så här gör du:

1. Stick in en ugnstermometer så att spetsen hamnar så mitt i skinkan som möjligt.

2. Lägg ner skinkan i grytan och fyll på med vatten så att det täcker.

3. Koka upp och skumma med en hålslev eller sked.

4. Lägg i lagerblad, pepparkorn och timjan.

5. Sjud försiktigt under lock till termometern visar 70 grader. Räkna med att det tar en timme per kilo skinka.

6. Ta genast upp skinkan och lägg att vila innan griljeringen.

Ugnsbakad julskinka

Investera i en termometer! Det är bara proffs som utan hjälp kan avgöra om en så stor köttbit bakat klart.

1 rimmad benfri skinka med svål på 2–5 kg

3 m aluminiumfolie

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 125 grader. Ta ut gallret och ställ in en långpanna med vatten i för att fånga upp dropp.

2. Stick in en ugnstermometer så att spetsen hamnar så mitt i skinkan som möjligt. Tänk på att luta termometern eller sticka in den från sidan så att du får in skinkan i ugnen.

3. Vira in skinkan noga i aluminiumfolie. Ställ den på gallret och skjuts in i ugnen.

4. Skinkan är klar när termometern visar 70 grader. Räkna med att det tar nästan en och en halv timme per kilo skinka. Temperaturen inne i skinkan kommer att stiga ytterligare några grader av bara farten när du tagit ut den.

Griljera julskinkan

Skinktips!

Gammaldags kryddskinka

Uppiggat äppelmos

Kokta spjäll

Glaze till spjällen

Snabba äpplen och plommon

Lite styggare köttbullar

Extra snälla köttbullar

Inlagd sill - grundrecept

Löksill

Äppelsill

Rönnbärs- och dillsill

Risgrynsgröt - grundrecept

Apelsinris

Risbrulée

Kul gröt

Jon Hansson

Följ ämnen i artikeln