Ta kål på tallriken

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2014-12-11

På julborden runtom i landet är den en återkommande gäst.

Den kokta, tjus­igt lila och sockersyrliga varianten är knappast rödkål i sin allra nyttigaste form, men ack så smarrig bredvid köttbullarna och prinskorven.

Rödkålen är en underart till arten kål, och att kålväxter är supermat i nästan alla bemärkelser har väl inte gått någon förbi. Just rödkål är toppen att använda finriven rå i sallader. Äter du blodpudding eller rött kött till middag är det ett perfekt tillbehör eftersom den höga halten av vitamin C hjälper kroppen att ta upp järnet som finns i köttet.

Kål är energifattig, fiberrik och dessutom rik på flera vitaminer och mineraler, förutom C-vitamin även kalcium, järn och vitamin A. Därför är den en smakrik, mättande och hälsosam ingrediens i mat året om!

Superkraft: Blodstillande.

Rik på vitamin K som behövs för att ditt blod ska stelna om du får ett sår. Det är också viktigt för benbildning, immunsystemet och blodkärlen.

Anfaller: Trög mage.

Kålen är fiberrik. Fibrerna håller i gång din tarm och hjälper magen att jobba. Men om du har problem med uppblåst mage bör du vara försiktig med att äta kål, i synnerhet rå, eftersom den kan vara gasbildande.

Hemligt vapen: Skyddar kroppen.

Rödkålen är rik på glukosinolater. När du tuggat kålen och svalt den bryts glukosinolaterna ner till antioxidanter som hjälper till att skydda kroppen mot skadliga oxiderande föreningar.

Mia Sahl

Följ ämnen i artikeln