”Jag bjuder in dem som fjäskar bäst”

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2008-07-24

Ola i Malmö gör av med 50 kilo grillkol – per år

El- och gasolgrillar är bannlysta hos Ola Mårtensson i Malmö.

Han gör av med 50 kilo grillkol årligen.

– Jag har grillat så länge jag kan minnas.

Med en hemkunskapslärare till mamma och en morfar med charkuteriaffär, kan grillintresset ha gått i arv.

När Ola får bestämma blir det helst gris eller fågel på grillgallret. Och det är just en specialgjord pestokyckling som tagit honom till finalen i 2008 års upplaga av Grill-SM.

– Jag ville göra något som jag inte tror att så många andra gjort.

Kol ger karaktär

När Ola står med grillspaden i handen är det aldrig bredvid en gasolgrill.

– Det är ingen idé. Då kan man lika gärna stå vid spisen. Kolet ger en karaktäristisk doft.

Till vardags jobbar han på bank, en jobbmiljö långt från grilldofter. Hemma är det snarare tvärtom. Om somrarna osar det många gånger rejält från bostadsområdet där Ola bor. På innergården samlas grannarna regelbundet med sina grillar och då får han verkligen utlopp för sin hobby.

– Ibland är det så trångt bland borden att man måste boka plats.

Bjuder de som fjäskar

Om han lyckas ta hem grillmästerskapen till Skåne blir det fest för några personer i hans närhet. Men vilka är inte bestämt ännu.

– Jag bjuder in dem som fjäskar bäst. Det kommer att krävas något riktigt sofistikerat, säger Ola Mårtensson med ett skratt.

Finalist nr 6

Aftonbladet korar årets svenska mästare i grillning! Under våren har grillare i hela Sverige skickat oss sina favoritrecept. En jury har valt ut åtta finalister som ska göra upp om SM-titeln den 2 augusti på Djurgårdsbrunns värdshus.

Tisdagar och torsdagar under juli presenterar vi finalisterna och deras tävlingsrecept. Sjätte grillare ut är Ola Mårtensson från Malmö.

Olas recept

Pestokyckling med apelsin-romdressing

Ola Mårtenssons tävlingsbidrag.

För 4 personer

4 stora färska kycklingfiléer

4 msk basilikapesto

1 dl rapsolja

Gör så här: Skär små fickor i kycklingfiléerna och fyll dem med pesto. Låt vila i cirka 30 minuter. Den överblivna peston blandas med rapsolja och sparas.

Grilla kycklingarna tills de fått fin ljusbrun färg. Cirka två minuter per sida. Pensla därefter köttet flitigt med pesto och rapsoljan och vänd mellan penslingarna cirka 5–6 gånger. Grilla så det blir ett fint rutmönster.

Dressing

2 dl crème fraiche

2 msk apelsinmarmelad

2 msk apelsinkoncentrat

En skvätt mörk rom

Gör så här: Rör samman ingredienserna till en kall sås.

Potatissallad

8–10 kokta skivade nypotatisar

½ dl klippt dill

2 dl gräddfil

2–3 msk majonnäs

1 msk fransk senap

½ medelstor hackad lök

Nymald svartpeppar & lite flingsalt

Gör så här: Rör samman gräddfil, majonnäs och senap. Blanda med potatisen och löken, smaksätt. Strö över dillen.

Fetaost-packe

200 gram fetaost

20 cocktailtomater, välmogna

Ett knippe färsk oregano

Tre droppar tabasco

Gör så här: Dela tomaterna i fyra delar. Lägg dem i fyra portionsförpackningar i aluminiumfolie. Tärna fdetaosten, lägg den över tomaterna, droppa tabasco och strö över nyklippt oregano. Lägg i utkanten av grillen på svag värme under cirka en kvart. Öppna, rör runt med en tesked och avnjut!

Finalistens knep

Tänd hellre grillen för tidigt än för sent. Att få fram bra grillglöd tar tid.

Börja med att lägga köttet vid sidan på gallret – inte i mitten där det kan brännas.

Nyttja grillen för eftervärme. Efter middagen kan grillen värma gästerna.

Juryn kommenterar:

”17 gastar på död mans kista – och en dressing med rom! Olas kyckling serveras med en riktig sjörövarsås. Tillbehöret ”fetaostpacke” är också en intressant bekantskap.”

Följ ämnen i artikeln