Fler turister besökte Sverige i sommar

Upp sju procent jämfört med sommaren 2018

Turismen i Sverige ökade under sommaren.
Jämfört med i fjol ökade antalet gästnätter med sju procent under juni och juli.
Enligt branschorganisationen Visita beror ökningen på att fler semestrar på hemmaplan.

– Allt fler söker efter hållbara och genuina upplevelser och där är svensk besöksnäring långt fram, säger Visitas vd Jonas Siljhammar i ett pressmeddelande.

Sju procent upp i juni och juli och fortsatt bra även i augusti. Årets turistsäsong blev god, konstaterar branschorganisationen Visita, som hänvisar till SCB-statistik.

Hemester lyfter statistiken

Uppgången i antalet gästnätter under de två första sommarmånaderna landade på sju procent jämfört med samma period i fjol. Orsaken är att fler svenskar semestrat på hemmaplan, men även fler europeiska gäster lyfter statistiken, enligt Visita.

– Det är en stark utveckling. Allt fler söker efter hållbara och genuina upplevelser och där är svensk besöksnäring långt fram. Det tillsammans med den svenska naturens dragningskraft gör Sverige till ett attraktivt resmål, säger Visitas vd Jonas Siljhammar i ett pressmeddelande.

”Fantastisk sommar”

För augusti pekar branschorganisationen på beläggningsstatistik hos hotellen i storstäderna, som steg från 81 till 83 procent.

– Den samlade bilden är att det varit ytterligare en fantastisk sommar för turismen till Sverige. Näringens betydelse för jobb och tillväxt är stor runt om i Sverige, säger Jonas Siljhammar.

Turismen i Sverige ökar.
Turismen i Sverige ökar.
Publisert:

LÄS VIDARE