Gravid

presenteras av

Studie: Säkert för gravida att ta vaccin mot covid-19

Storbritannien rekommenderar alla gravida att ta vaccin

Att ta vaccinet som gravid är riskfritt – för både mammor och barn, enligt en ny stor studie.

Just nu får gravida med riskfaktorer som diabetes eller övervikt vaccinera sig mot corona i Sverige. Är du gravid och över 35 år eller har ett BMI över 30 får du förtur, men det finns ingen generell rekommendation för alla gravida att vaccinera sig. På sin hemsida skriver Folkhälsomyndigheten att de ”vill se hur kunskapsläget utvecklar sig” och därför avvaktar med att gå ut med någon sådan .

Nu går amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC ut med beskedet att de anser att det är säkert för gravida att ta coronavaccin, rapporterar brittiska tidningen Daily Mail.

CDC baserar sitt besked på en ny jättestudie, där forskare undersökt 90 000 gravida som har fått vaccin. Man har inte kunnat se några hälsoproblem, varken hos de gravida kvinnorna eller hos barnen. Inte heller någon ökad risk för vaccinerade att drabbas av missfall.

Majoriteten av de gravida i studien fick sitt vaccin under tredje trimestern, det vill säga i slutet av graviditeten.

Vill att gravida vaccineras

Med datan från studien i ryggen har brittiska expertrådet JCVI, Joint Committee on Vaccination and Immunisation, nu gått ut med rekommendationen att gravida, de som planerar att bli gravida och ammande kvinnor bör ta vaccin. Dock endast Pfizer eller Modernas. För Astra Zenecas vaccin inväntar man mer data.

– Det finns inget som tyder på att att det vaccinet skulle vara osäkert för gravida, men innan vi har datan kan vi inte fastslå det, förklarar Adam Finn, professor och medlem i brittiska JCVI, undantaget för Daily Mail.

Undersökningar visar att många yngre kvinnor i Storbritannien är tveksamma att ta vaccinet då de är rädda att det ska påverka fertiliteten.

Men enligt experter som Daily Mail talat med, behöver de inte vara oroliga. Enligt dem finns det inget som pekar mot att något vaccin, varken mot covid eller annan sjukdom, skulle påverka fertiliteten negativt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.