Gravid

presenteras av

Claudia berättade att hon var gravid – fick inte jobba kvar

”Att det här händer i Sverige 2021 är oacceptabelt”

Publicerad 2022-03-26

På sin femte arbetsdag på nya jobbet berättade Claudia att hon var gravid.

Några dagar senare fick hon lämna jobbet på dagen.

– Jag är kvinna och invandrare men efter elva år i Sverige har jag aldrig känt mig så orättvist behandlad som nu.

Det var i slutet av oktober förra året som Claudia Pricop, 38, sökte jobb som PR-konsult på en byrå i Stockholm. En dag efter blev hon kontaktad av företagets ägare och vd. De sågs för en intervju och strax därefter blev hon erbjuden jobbet.

Den 22 november var den första dagen som provanställd och under veckan fick hon en arbetsintroduktion och träffa en av huvudkunderna hon skulle vara ansvarig för. Claudia fick även hjälpa till att utforma hur arbetet skulle se ut 2022.

– Det var en helt vanlig första vecka. Och efter första veckan kände jag att både jag och vd:n var positivt inställda till vårt samarbete.

Claudia, som då var gravid i vecka 20, hade ännu inte berättat att hon väntade barn. Hon hade valt att inte ta upp det under intervjun då det hindrat henne att komma vidare i tidigare jobbprocesser. Så på fredagen bestämde hon sig för att berätta, så att vd:n skulle ha en chans att planera inför hennes föräldraledighet i god tid. Reaktionen blev något helt annat än den Claudia hade väntat sig.

– Hon sa direkt ”Fuck, nu kommer jag att förlora den här kunden”.

– Jag blev ledsen så klart. Jag är gravid men jag har fortfarande stor erfarenhet inom yrket. Jag förväntade mig inte den reaktionen från någon som själv är kvinna och mamma. Jag fick även skuldkänslor, när hon indirekt menade att det påverkade företaget, även om det inte kan vara jag som är orsaken. Sedan gratulerade hon mig, och sa att få barn var det viktigaste i livet.

Claudia håller upp ultraljudsbilden.

Fick lämna jobbet direkt

Måndagen efter hade de ett kort telefonsamtal. Då hade vd:n bestämt sig för att Claudia inte längre kunde ha kundansvar utan i stället skulle vara hennes backup.

– Jag tänkte att det lät rimligt innan mammaledigheten, att jag kunde stödja henne och lära mig arbetet, och att jag kunde ha kundansvar när jag kom tillbaka.

Men dagen efter var det helt nya bud. Claudia fick höra att företaget hade ekonomiska problem och att de inte kunde ha kvar henne. Det blev hennes sista arbetsdag på företaget.

– Det kändes absurt. Jag hade bara hunnit jobba i sex dagar. Jag har aldrig arbetat så kort period, och aldrig blivit uppsagd tidigare. Det var en dubbelchock.

– Jag sa att jag kände mig diskriminerad av hennes beslut.

Vd:n nekade dock att graviditeten var orsaken, utan att det endast rörde att hon upptäckt de ekonomiska utmaningarna företaget stod inför. Claudia tyckte det var konstigt att vd:n inte hade haft det i åtanke tidigare.

– Vilken slump att det hände strax efter jag blev anställd. Under intervjun fick jag bara höra bra saker om företaget, att de hade stora utvecklingsplaner, och att de ville jobba med någon som mig som är operativ och strategisk, att jag skulle bidra till att göra teamet starkare. Det lät som ett långsiktigt samarbete. Och när jag berättade att jag var gravid, så började hon berätta om de ekonomiska problemen och att lokalhyran hade gått upp massor.

– Jag kände aldrig att graviditeten skulle vara ett hinder vid intervjuprocessen, det kändes som att hon var ute efter ett långsiktigt samarbete.

Enligt Claudia anställdes en annan person för samma roll veckan hon jobbade på företaget, den personen har fått stanna kvar. Dessutom har ytterligare en personer anställts. Sammanlagt har företaget fyra anställda.

– Jag känner mig inte bara diskriminerad utan också lurad. Det går inte ihop med hennes ord om dålig ekonomi. I min värld blev jag sparkad utan grund.

– Det har inget att göra med vad jag känner, det är fakta att diskriminering har skett.

Claudia: ”Jag kände aldrig att graviditeten skulle vara ett hinder vid intervjuprocessen, det kändes som att hon var ute efter ett långsiktigt samarbete”.

”Handlar om diskriminering”

Efter händelsen har Claudia vänt sig till sitt fackförbund. Enligt henne tycker även de att det låter som diskriminering och att vd:ns förklaring inte håller. Fackförbundet håller på att hantera ärendet. Processen är långdragen och utfallet är inte självklart, då Claudia var provanställd.

– Under en provanställning så kan man säga upp personal utan grund eller utan förklaring, så jag kan falla mellan stolarna. Men jag är tacksam över att mitt fack insåg direkt att det här handlar om diskriminering.

Ångrar du att du berättade att du var gravid så tidigt?

– Ja, såklart. Om en kvinna vill meddela att hon är gravid ska hon inte behandlas det här sättet. Det skapar en kultur där man inte vill berätta.

– Men jag kände att jag ville vara öppen med det så att hon kunde planera inför det, småföretagare har andra typer av utmaningar. Jag ville bara vara ärlig och schysst.

Trots att Claudia känner sig ensam i den långdragna processen ångrar hon sig inte att hon gick vidare till facket, eller att hon är öppen om händelsen.

– Jag kunde inte bara blunda för det här. Jag är kvinna och invandrare men efter elva år i Sverige har aldrig känt mig så orättvist behandlad som nu. Jag förväntar mig inte att det ska hända i ett av de mest jämställda och familjeorienterade länderna i världen. Att det här händer i Sverige 2021 är oacceptabelt.

Just nu arbetar inte Claudia, ingen kommer att vilja anställa henne som ska föda om en månad, menar hon.

– Som det är just nu har jag förlorat pengar, tid och andra möjligheter. Jag har förlorat möjligheten att jobba med pålitliga företag och att komma tillbaka till ett jobb efter.

– Att ta hand om min bebis och komma tillbaka till arbetsmarknaden är min enda förhoppning.

Aftonbladet har varit i kontakt med vd:n på PR-byrån som inte vill svara på frågor via telefon. I stället är det advokaten Åsa Erlandsson, som företräder företaget i ärendet, som ger en kommentar via mejl.

– Det är alltid tråkigt och jobbigt när människor förlorar sitt jobb. Men i det här fallet har saken hanterats enligt regelboken. Påståendet saknar helt grund, säger hon.

Claudia har anmält händelsen till sitt fackförbund.

Chefsjuristen: Är mer utsatt som provanställd

Karin Lundin, chefsjurist på Akavia.

Fackförbundet Akavia, där Claudia är medlem, kan inte kommentera enskilda ärenden.

– Allmänt försöker vi alltid se till medlemmarnas bästa och att hitta bra förhandlingslösningar för våra medlemmar, utifrån de förutsättningar som finns.

Karin Lundin, chefsjurist på Akavia, kan svara på generella frågor.

Vad gäller för uppsägning av provanställd?

Arbetsgivaren får avbryta en provanställning utan uppsägningsgrund, det vill säga att man inte behöver uppge några skäl. Däremot säger diskrimineringslagen att man inte får avbryta en provanställning om graviditet är grund till beslutet, vilket är en form av könsdiskriminering.

– Det är lagligt att avbryta provanställning med gravida kvinnor men graviditeten får inte vara ett av skälen till det, säger Karin Lundin.

Är det svårare att hävda diskriminering när man är provanställd?

– Ja i viss mån är det svårt att hävda. Man måste bevisa att det finns ett nära tidssamband mellan att man berättade om sin graviditet och att anställningen avbryts, eller att arbetsgivaren uttryckt sig negativt om graviditeten. Men det är inte säkert att det är tillräckligt med ett tidssamband om arbetsgivaren exempelvis kan visa nedgång i sin omsättning.

– Överhuvudtaget är man mer utsatt som provanställd, eftersom det inte krävs skäl till att anställningen avbryts.

Ofta stannar det med förhandling mellan fackförbund och arbetsgivare i denna typ av fall, där man når förlikning mellan parterna. Fallet kan gå till Arbetsdomstolen, om den som utsätts för diskriminering lägger fram tillräckligt med fakta som gör att det är antagligt att det skett diskriminering. Då går bevisbördan över på arbetsgivaren, enligt Karin Lundin.

– Då måste arbetsgivaren bevisa att graviditeten inte är något av skälen till att anställningen avbrutits.

Hur ofta leder det till Arbetsdomstolen?

– Det går inte att svara på. Det finns ett antal domar från Arbetsdomstolen som handlar om missgynnande av gravida kvinnor, men det finns ett stort mörkertal förstås. Det jag kan säga är att Akavia flera gånger per år kontaktas av medlemmar som upplever att de blivit diskriminerande på grund av sin graviditet, eller föräldraledighet.

Enligt Karin Lundin ska man definitivt anmäla till sitt fackförbund om man känner sig diskriminerad.

– Många gånger löser man tvister med förhandling och når förlikning.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.