Så här fixar du det perfekta julbordet

Uppdaterad 2018-12-14 | Publicerad 2006-12-21

Tre dagar innan julbordet ska begås.

Och fortfarande har inget verk utarbetat några regler för hur man ska göra.

Pust, allt måste man göra själv.

Varsågoda: uppdaterade julrekommendationer 2006.

Situation: Det heta skinkspadet ska flyttas från spisen till julbordet. Morfar har mystiskt ställt sig i vägen och skållas när spadet skvimpar ut.

Rekommendation: Ställ morfar i hörnet i hallen redan vid ankomsten. Han hämtas inte in till firandet förrän allt är framdukat. Häng tomtemasken bredvid honom så han har någon att prata med.

Situation: Morbror Olle, som är deltidsbrandman, blåser ut ljusen med schvung så att stearinet skvätter över ris à la maltan.

Rekommendation: Gränsvärdet för intag av stearin är 10 mg per liter. Det betyder att man skulle kunna äta ungefär 1 deciliter av efterrätten utan risk. Gränsvärdet för morbror Olles snapsintag ligger på två sexor. Något gränsvärde för Olles spott har verket inte satt ännu.

Situation: Lillkusinen envisas med att bara äta köttbullar och polkagrisstängerna som hänger i granen. Sedan får lillkusinen ont i magen.

Rekommendation: Vi förordar en allsidig kost och det verkar ju lillkusinen få i sig. Men kombinationen kan ge gasbildning. Placera lillkusinen så långt från alla andra som möjligt under Kalle Anka för allas jultrevnad.

Situation: Faster Anna droppar diskret de bortskurna fettränderna från skinkan på golvet. ”Hunden ska väl också ha nåt gott.” Men hunden håller diet och farfar åker som en snorloska in i julgranen när han trampar på fettet.

Rekommendation: Skär gärna bort fettet från skinkan men vi rekommenderar inte att det slängs på golvet. Om man vill glädja hunden så är det bättre att hänga fettslamsorna i julgranen på lämpligt golvavstånd.

Situation: De halvstora slynglarna demonstrerar sitt missnöje med de stenhårda köttbullarna genom att använda dem som kulor. Några försvinner in under kylen.

Rekommendation: Vi rekommenderar ingen att förvara mat under kylskåpet eftersom det inte blir tillräckligt kallt. Men om nu annan förvaring saknas så kan köttbullarna fortfarande ätas efter tre dagar utan risk. Använd en miljövänlig pinne för att peta ut dem.

Situation: Nähä, ingen åt av lutfisken i år heller. Måste man verkligen slänga den eller finns det något man kan göra med den?

Rekommendation: Fisk bör vi äta mer av. Ett bra knep är att finfördela lutfisken med mixern och sedan blanda en del lutfisk med två delar risgrynsgröt. Bara man använder tillräckligt med socker och kanel så kommer ingen att märka något. Servera dagligen under jullovet.

Bu!

Bra!

I kväll köper jag...

Karin Ahlborg

Följ ämnen i artikeln