Grönt ljus för gräshoppan – redo för våra tallrikar

Av: 

Matilda Andersson

Insekter

Den europeiska vandringsgräshoppan har nu godkänts som mat inom EU, skriver Livsmedelsverket.

Därmed är det den andra insektsarten som nu är helt okej att servera till middag.

Beslutet att godkänna gräshoppan som mat inom EU har fattats av Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Livsmedelsverket skriver i ett pressmeddelande att myndigheten gått igenom allt vetenskapligt underlag och konstaterat att den är helt tjänlig som mat.

Tidigare i år godkändes mjölmasken.

Egentligen innebär beslutet inte så mycket än, eftersom godkännandet bara gäller för det företag som har begärt granskningen.

– Men godkännandet kan ändå ses som en fingervisning om hur Efsa och EU-kommissionen bedömer insekter som livsmedel, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

Flera på gång

Fler insekter står nu på tur att godkännas. Först ut är hussyrsan, följt av tropisk hussyrsa, honungsbi, drönarpuppa och svart soldatfluga.

Mängden protein i insekterna ska vara likvärdigt med rött kött, kyckling och fisk och innehåller mellan två och sju gånger så mycket protein som baljväxter, bröd och andra spannmål, skriver Livsmedelsverket. Dessutom är det mer miljövänligt än traditionell köttproduktion.

80 procent av insektskroppen är ätbar.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "ABC" finns hos Nordic Nest – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

En europeisk vandringsgräshoppa.
Mjölmasken godkändes tidigare i år.
Publisert:

LÄS VIDARE

Nils odlar maskar som ska bli mat – ”har nötaktig smak”

ÄMNEN I ARTIKELN

Insekter

Livsmedelsindustri

Livsmedelsverket

Mat & dryck

Matnytt

MER OM GODARE

Så blir laxen smartare mat

Knepet som lyfter smaken på vegansk mat

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

Hon gör Sveriges godaste macka

Så länge har vi ätit vegetarisk mat

Så länge håller mjölk och ost – professorn reder ut

Stök i matsalen får barnen att slänga maten

Extremväder hotar älskad nationalrätt

Så fermenterar du grönsaker

Brist på populära fisken

Kasper vinner årets konditor 2021

Väntan är över Ikeas julbord är tillbaka

Glögg återkallas: "Häll ut"

Här är kändisen som flest vill ha till julbordet

Här är årets nya julgodis och snacks

Svenska Jerome vann kocktävling i Milano

Vinnarens bästa baktips

3D-printat "kött” serveras nu på restaurang

Testar whiskey för 895 000 kr från Systembolaget

Larmet: Risk för brist på oxfilé till nyårsfirandet

Spännande nyheter på veganhyllan

Svenskar äter dubbelt så mycket grönsaker

Rusning efter ansjovis: "Folk har hamstrat"

Två svenska barer på listan över världens bästa