Svensk kock vinnare av internationell kocktävling

Humble vegetables var rätten som tog guldet

Jerome Ianmark Calayag vann kocktävling i Milano med sin rätt Humble vegetables.
Jerome Ianmark Calayag vann kocktävling i Milano med sin rätt Humble vegetables.

Den svenska kocken Jerome Ianmark Calayag tog hem finalen i den prestigefulla kocktävlingen S.Pellegrino Young Chef Academy Award i Milano i fredags.

– Det var helt overkligt att vara på plats och jättespännande, säger Jerome i en intervju med Helsingborgs Dagblad.

Under fredagskvällen avgjordes den internationella juniorkock-tävlingen S.Pellegrino Young Chef Academy Award, en tävling som anses vara som VM för unga kockar.

Finalen tog plats i Milano i Italien och juryn som skulle utse vinnaren bestod av ett meriterat gäng kända gastronomiprofiler, flera av dem prisade med Guide Michelin-stjärnor.

Kockar från hela världen deltog

Över 3000 kockar från hela världen ska ha sökt in till tävlingen men endast 12 av dem gick vidare till final, en av dem var svenska kocken Jerome Ianmark Calayag, 25. Han jobbar till vardags på Portal i Stockholm som drivs av Årets kock-finalisten Klas Lindberg.

Med sin rätt ”Humble vegetables” lyckades juniorkocken träffa rätt på domarnas smakpalett. En unik rätt som var den enda som var helt vegetarisk och inspirerad av Jeromes filippinska rötter.

Vinnarrätten i S.Pellegrino Young Chef Academy Award var den enda rätten som var helt vegetarisk.
Vinnarrätten i S.Pellegrino Young Chef Academy Award var den enda rätten som var helt vegetarisk.

– Inspirationen kommer från att jag brukade äta mycket gatukäk i Filippinerna. En sån rätt var isaw, kolgrillade kycklingtarmar. Jag blev inspirerad och tänkte att jag kanske kunde göra det, fast vegetariskt med morot, berättar Jerome Ianmark Calayag i en intervju med Helsingborgs Dagblad.

Vill inspirera till mer hållbar matlagning

Grunden till rätten kom han på redan 2018 och har sedan dess utvecklat detaljerna för att få den helt rätt. Till sin hjälp hade Jerome med sig mentorn och kock-kollegan David Ljungqvist.

– Jag är mållös. Jag har jobbat med den här rätten så länge, jag kom på idén med rätten 2018 och i dag är det 2021 – det är galet, säger Jerome i finalintervjun.

Med sin vinst hoppas han kunna inspirera branschen till att laga mer hållbar mat och visa på att man kan laga god mat med bara grönsaker.

Mentor David Ljungqvist tillsammans med juniorvinnaren Jerome Ianmark Calayag.
Mentor David Ljungqvist tillsammans med juniorvinnaren Jerome Ianmark Calayag.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN