Japansk mat med nordiska ingredienser
Av: Clara Öhrn
Uppdaterad:
Det japanska köket har funnits som en röd tråd genom hela Frida Ronges karriär.
På restaurang Tak i Stockholm lagar hon skandinavisk mat med japanska smaker och tillagningsmetoder.
Nu kan du laga en av hennes favoriträtter hemma.
För ungefär tio år sedan, när Frida Ronge fick upp ögonen japansk mat var sushi inte riktigt vad det är idag, i Sverige. Fisken kom vanligtvis vakuumförpackad och färdigskivad från Asien, sedan pressades vattnet ur fisken och lades på en bit ris, och så var sushin klar. Frida, vars pappa är fiskhandlare, är uppvuxen med fisk och skaldjur och tyckte att det var konstigt att man inte använde sig av svensk och nord-atlantisk fisk.
Sushi på svenska
– Vi har ju makrill, kräftor, gös och piggvar och hur mycket fiskar som helst att arbeta med, så jag förstod inte varför man inte gjorde det med sushi, säger Frida Ronge.
Det blev startskottet för hennes gastronomiska resa inom det japanska och nordiska köket. Sedan i våras driver hon restaurang Tak i Stockholm som snabbt har blivit en riktig snackis. På den 1 000 kvadratmeter stora restaurangen lagas skandinavisk mat inspirerad av japanska smaker och tillagningsmetoder.
Att ta tillvara och hushålla med resurserna är något som ligger Frida varmt om hjärtat. På Tak arbetar hon enbart med hållbart fiskade råvaror.
– Börjar vi inte fiska hållbart och tänka oss för, både privatpersoner och på restauranger, så kommer vi om knappt 20 år ha fiskat ur våra hav. Det är fruktansvärt, tycker Frida Ronge.
Laga sushi hemma
Vill du laga sushi hemma finns massor av alternativ till de traditionella asiatiska fiskarna, som till exempel tonfisk. Det går utmärkt att göra god sushi på svenska och nordatlantiska fiskar, dessutom är det kul att testa något nytt. I övrigt tipsar Frida om att använda råvaror som är närproducerade och i säsong, det är både godare och bättre för miljön.
– Tänk efter vad som finns nu. Du kanske inte behöver ha jordgubbar på nyårsafton eller köpa kantareller i februari, säger Frida Ronge.
I Fridas Ronge bok Rå som sushi finns teknikbeskrivningar, inköpslistor och tillagningssätt - men vill du laga en enklare sushivariant kan du testa Chirashi sushi, en av hennes favoriträtter. Det är en traditionell anrättning som ofta äts ur en hangiri, ett japanskt träkärl för ris. Basen är sushiris som sedan toppas med valfria tillbehör, fisk, äggula eller majonnäs och grönsaker. Den sushin är superenkel att laga och går snabbt att göra till många.
Fridas recept på Chirashi sushi
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart
Fem härliga middagar à la Tina
Karim Rezaul – indisk mat i världsklass
Surströmmingsklämma och tillbehören
25 min
Sex steg – så blir du bra på italiensk mat
Tareq Taylor – hela middagen på en plåt
Sébastiens nya franska kokbok
Nobelkocken avslöjar förrätten
Vegansk snabbmat – enkelt och jättegott
Bra basvaror att ha hemma
Julklappar till köket - 9 tips att ge bort i julklapp
Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter
Kockens tips: Så tar du kryddorna till nästa nivå
Enkla tipset: Så smaksätter du oljan
Så räddar du smaken när det gått lite fel
Så lagar stjärnkocken den smarta thaimaten
Allt du behöver veta om det indiska köket
Kocken: En god sås kan du briljera med
Stockholms bästa julbord
Kocken tipsar: laga hållbar mat
Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
De drog dit pepparn växer för bättre smak
Fixa maten med en tunn plånbok
Allt du behöver veta om det asiatiska köket
Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart
Fem härliga middagar à la Tina
Karim Rezaul – indisk mat i världsklass
Surströmmingsklämma och tillbehören
25 min