Romantisk lyx för två

Publicerad:
Uppdaterad:
Stekt kryddblommigt ankbröst.
Stekt kryddblommigt ankbröst.

Middagstips

En gammal kärlek eller en första darrande dejt?
Oavsett vem som ska njuta av dina mästerverk vid spisen finns det all anledning att krydda med lite extra romantik.
– Se matlagningen som en del av dejten, och njut av det, säger kocken Per Gustafson på PS Matsal i Stockholm.

Under våren anordnar dejtingtjänsten Match en hel radda träffar för singlar, med matlagning på schemat. Matlagningskursen i kärlekens tecken, med andra ord. Men inte vilken mat som helst.

– Man kan ha många olika perspektiv på maten, till exempel att snabbt och enkelt servera lite skaldjur, men jag tycker att man kan se själva matlagningen som en del av dejten. Det är härligt om man låter det ta tid utan att det för den skull är för avancerat, säger Per Gustafson.

Sköna romantiska dofter

Han föreslår rätter som består av flera moment, där man kan dela på uppgifterna. En kan fixa med köttet medan den andre hackar kålen till salladen. Oavsett om man tror på livsmedel som afrodisiakum eller inte kan det vara en poäng att vara förberedd, se till att alla ingredienser finns hemma och välja rätt rätter och ingredienser. Behöver du ta hänsyn till allergier eller glutenintolerans? Vego eller kött? Och kanske bör man undvika bönor och andra livsmedel som har en tendens att få oönskade konsekvenser.

Att sätta twist på en klassiker kan vara en bra idé. En bearnaise kan kryddas med morötter och selleri, och en ratatouille kan bli till en härlig grönsakssås efter några sekunder i mixern. Fördelarna är att man får något att prata om samtidigt som det inte är för svårt. Förhoppningsvis känner man sig tillräckligt bekväm med grunderna.

Dessutom, det kan väl inte heller vara fel att få visa sig på styva linan med lätthämtade specialkunskaper? Men när det kommer till romantiken blir det svårare. För vad är egentligen romantiskt? Det behöver naturligtvis inte vara obligatoriskt med ostron, vitt vin och räkor.

Per Gustafson gillar sköna dofter från vitlök och persilja tillsammans med rasslet från sandmusslor mot grytkanten när en Pasta Vongole står på menyn.

– Tänk på dofterna. Det är romantik för mig, säger han.

Enkelt, lite att pyssla med och underbara dofter.

Underbar romantisk dessert

Sabayonne, citrus, choklad - och passion!

Älskling, i kväll blir det tacopizza

Här bjuder Aftonbladet Söndag bjuder på ytterligare tre läckerheter: Tacopizza, cerviche med räkor och biff med tryffelsmör.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE