”Sill! Ägg! Lax!”

Uppdaterad 2019-08-30 | Publicerad 2005-03-22

Rikard Nilsson om påskbordets läckerheter

   Rikard Nilsson säger: Hej Alla matglada! Jag får passa på att önska er alla en riktigt Glad Påsk, och hoppas att ni gör lite egna sillar! r:-)

Cecilia säger: Hej Rikard! Jag älskar lammkött - om man nu får uttrycka sig så vulgärt! Men det är naturligtvis enbart på den kulinariska nivån! Brukar föredra lamm med "klassiska" kryddor som rosmarin, salvia och vitlök, men skulle gärna höra om Du har något annat smaskigt tillagningsförslag! Gärna med mycket grönsaker!

   Rikard Nilsson säger: Cecilia! Jag tycker att lammet behöver de där klassiska kryddorna plus lite andra. Varför inte prova att göra en kryddblandning med hackade svarta och gröna oliver, lite soltorkade tomater, gult senapsfrö och lite färska hackade örter som dragon, persilja, och som du skriver rosmarin. Givetvis skall vitlöken ingå. Denna blandningen kan med fördel vara en smakhöjare även åt grönsakerna. Lycka till! R:-)

cina säger: Om man vill ha ett litet enkelt påskbord vad är då viktigast att ha med?

   Rikard Nilsson säger: cina!

Sill! Ägg! Lax! i olika varianter så att man kan njuta länge och skölja ner den goda maten med öl och Snaps. Här kommer ett litet bidrag!

Matjesilltårta

Matjesilltårta

Glad påsk och lycka till! R:-)

christel säger: Hej Rikard! Vad trevligt att jag får tillfälle att ställa frågor till dig! Jag ska faktiskt göra egen sill och har lite ide torka. Var lite inne på att göra någon slags vanilj sill. Tycker du att det är helt åt pipsvängen att då ha i lite vaniljvodka?

   Rikard Nilsson säger: Christel! Kul att höra att det inte är ngt fel på din kreativitet! Klart att du skall prova, jag vet inte hur dn skulle bli i smaken men det är värt ett försök. Här kommer ett bidrag från mig som är ett säkert kort!

Lerpotta Sill

Oklassisk lerpottasill, av Daniel Müllern, finalist i Årets kock.

Lycka till och glad Påsk! R:-)

Paula säger: Hej! Skulle du rekommendera att hälla saffran i vattnet man kokar potatis i, och servera med laxfjärilar? Eller har du något annat påskigt recept med lax + saffran?

   Rikard Nilsson säger: Denna rätt är full av smaker och konsistenser, den passar utmärkt att göra när som helst på året och är mycket uppskattad. Man kan till och med göra den som en soppa om man vill då gäller bara att få sopp konsistens på såsen.

Mums. Använd gärna andra saltvattenfiskar och gärna skaldjur. Saffran kan vara påträngande så var lite försiktig, smaka dig fram.

Fiskgryta ”bouillabaisse style”

Fiskgryta ”bouillabaisse style”

Fiskgryta ”bouillabaise style” med tonfisk torsk och lax samt gräslöksaioli och krutonger

Peder säger: Kan du tipsa om en trevlig påskförrätt med lax?

   Rikard Nilsson säger: Peder! Jag gillar rå marinerad lax som typ en Carpaccio, här kan man verkligen variera sig åt vilket håll man vill i smaken. Det räcker att man gör en vinägrett som grund för tillagningen av laxen. Frys laxen innan så att man är säker på att parasiter inte finns.

Lycka till! R:-)

Annelie säger: Skulle vilja ha en god typ "asiatisk" marinad till mitt lamm som jag tänkte servera risotto till.

   Rikard Nilsson säger: Anneli! Du behöver en marinad som gör att lammet tar åt sig smaken ordentligt. Prova med detta, du får trixa själv med mängderna!

Kikkoman soya, Lite Fish Sauce från Santa Maria, Sweet chili sauce, citrongräs kanske lite rivet sakal av lime och juicen, mycket prassad vitlök, och en aning mizo pasta i stället för salt. Låt lammet ligga i denna över natten.

Lycka till! R:-)

   Rikard Nilsson säger: Carissa! Öl och en massa goda snapsar kommer jag att dricka!

Glad Påsk!R:-)

Anders säger: Hej Rikard! En klockren påskdessert, vad är det i år tycker du?

   Rikard Nilsson säger: Anders! En klockren påsk dessert tycker jag är en Creme Brulé. Surfa in på Mat & Vin och leta efter receptet där! Jag vet att det finns där, jag har lagt in det själv.

Glad Påsk! R:-)

rufs säger: Hej Rikard. Jag var på matmässan i Hbg i helgen och såg dig där då du bl a bedömde kockelevers matlagning och resultat. För mig verkade det väldigt "vanligt", det eleverna presenterade och presterade. Kan du, med dina referensramar, avgöra att "DET HÄR" kommer att bli en mästerkock. Isf; vad är det du avgör det på?, din manliga intuition ;)

   Rikard Nilsson säger: Rufs!

I fallet mässan i Helsingborg, så gällde tävlingen 2:a års elever i Restaurangskolan. Som elev så utvecklas man på olika sätt, för dessa elever som var på plats tror jag kan bli sporrade utav en sådan tävling som hölls där. Man skall ha klart för sig att det händer jättemycket i deras utveckling när de har varit ute och dels praktiserat men även jobbat en del. För min egen del var jag inte kursetta! Utan ju mer jag jobbade i yrket desto mer påtog mitt intresse! Som svar på din fråga, visst kan man se om det finns ett "ämne" i eleven.

Glad Påsk! R:-)

Moderator säger: Här kommer sista frågan! Tack till alla som ville vara med och chatta!

säger: Hej, hur ska man kunna tillaga qournbitar så att de smakar "påsk", och vad ska man servera till?

   Rikard Nilsson säger: Just den produkten Qourn är jag inte speciellt jättebekant med. Men jag kan föreställa mig att du helt enkelt bytar ut lammet i ett påsk recept och ersätter det med Qournen.

Glad Påsk! R:-)

   Rikard Nilsson säger: Allesammans! Tusen Tack för idag och jag önskar er Alla en riktigt Glad Påsk! Måla mycket ägg! Häpp! R:-)

Följ ämnen i artikeln