Startade krog – dagen innan restriktionerna

Göteborgsduon vågade satsa mitt i värsta krisen

Av: 

Veronika Seigerlund

Krogliv

Den 20 november förra året infördes nya restriktioner mot landets restauranger.

Dagen innan hade Felix Reich och Nils Kjellberg debuterat som krögare.

– Det kändes katastrofalt dåligt, som att bli kopplad, säger Felix.

I september 2020 skrev Felix Reich, 26, och Nils Kjellberg, 27, på kontraktet till lokalen på Inesdalsgatan 15.

Här skulle de under egen regi öppna bar och restaurang. Även om det talades om en andra våg var Göteborgsduon hoppfulla.

– Känslan efter sommaren var lite att corona var över, säger Nils Kjellberg.

Klipp till 19 november: Blombuketter med inkilade grattiskort trängs i vaser på bardisken. Kring borden höjs immiga glas när gästerna skålar för sina vänner. Öppningen av Bar Abrovinsch är en succé och stämningen kulminerar när doften av grilled cheese fyller lokalen.

Felix Reich och Nils Kjellberg startade bar Abrovinsch samtidigt som andra vågen av coronasmittan tog fart.

”Kändes katastrofalt dåligt”

Samtidigt är alla bittert medvetna om att det är den sista kvällen på länge svenska krögare själva väljer sina öppettider.

– Vi hade precis lagt en första stor varubeställning inför öppning när vi fick höra att restriktioner skulle införas. Ovissheten då var väldigt stressande, säger Felix Reich.

Det blev minst sagt ingen smakstart för de nyblivna krögarna.

– Det kändes katastrofalt dåligt, som att bli kopplad. Men värst var den utlämnande känslan av ”skyll er själva som startar restaurang nu”, säger Felix Reich.

Nigisti Tsegay öppnade krogen Enjera mitt under brinnande pandemi.

I Malmö valde samtidigt Nigisti Tsegay att mitt i krisen öppna den etiopiska restaurangen Enjera.

– Jag tänkte att även om det är pandemi måste folk äta, säger Nigisti Tsegay.

Med hjälp sina två döttrar driver hon restaurangen utan anställda och har redan kvalat in på kroglistan Not so White Guide. Hon hyllas för höstens framgång.

Har storslagna planer

Men i början av året blev läget oroligt.

– I januari och februari kändes läget omöjligt. Hemleveranstjänster och cykelbud som levererar mat hem till folk blev räddningen.

Vaccin och lättade restriktioner hoppas hon ska leda till en mer stabil framtid, och planerna är stora.

– Om fem år har Enjera växt till en känd restaurang där folk samlas för att äta min etiopiskt kryddade mat.

”Skillnaden på oss och andra restauranger är att vi öppnade i pandemin och vet inget annat.”

”Vi ser allt vi vunnit”

Kollegorna bakom Bar Abrovinsch, som på Göteborgsslang betyder ”en tillfällig lösning” har inte ångrat att de valde att satsa mitt i krisen.

– På något sätt blev det en sporre att få visa att vi kunde lösa situationen, säger Felix Reich.

– Pandemin har funnits med under hela Abrovinschs livstid, så vi vet ännu inget annat. Äldre krogar kan tydligare jämföra och se vad de förlorat. Vi ser allt vi vunnit, fyller Nils Kjellberg i.

Hur ser ni på framtiden?

– Framtidsplanerna ser ljusa ut. Vi är supertaggade och känner att det har lättat upp lite, säger Nils Kjellberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Spara upp till 925 kr på dina första 4 matkassar! HelloFresh - smart & enkelt.

HelloFresh SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Restriktioner på restauranger – det här gäller

ÄMNEN I ARTIKELN

Krogliv

Hotell & restaurang

Coronaviruset

Mat

MER OM GODARE

Vännerna blev kvar på krogen under corona

Nya utmaningen: Råder stor personalbrist

Så får du jobb inom restaurangbranschen

Pastafabriken: 2020 var vår bästa sommar hittills

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Ny glans – eller stjärnfall för svenska krogar?

Myllymäki plockar sin första Michelinstjärna

Lämnade modekarriär – blev ostrondykare

Ögongodis för foodies – 7 matprogram du kan streama nu

Kulinarisk guide: Upptäck Skånes smultronställen

Mamma Mia! Han gör pizza som ett proffs

Guide till krogar på Gotland i sommar

Nostalgitripp: Populäraste rätterna från förr

Pia driver krog i friggebod – fullbokat till september

Coop i Hälleforsnäs stängd – traktens enda butik

Experten: Det här är maten som höjer din sexlust

Restriktioner på restauranger – det här gäller

Här finns food trucksen där du bor

Gustav Leonhardt – tävlingslysten stjärnkock

Här är svenskarnas favoritkök

Därför är kebabpizzan svenskarnas favorit

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

En tacolasagne som förändrade Alexandras liv

Familjär matglädje med Ayla Canpunar i ny matlagningsserie