Bjud på världens godaste påskmat!

Uppdaterad 2019-04-03 | Publicerad 2005-03-21

Favoriter från jordens alla hörn

Ägg, sill, lax och lamm — men också rom, citrongräs, kapris och vanilj.

När Jonas Dahlbom dukar upp i nya Världskulturmuseets restaurang Tabla i Göteborg kommer påsksmakerna från hela världen.

Jonas Dahlbom.

Tre frågor till Jonas Dahlbom

Hur firar du påsk?

– Jag, familjen och brorsan Anders med sambon Karin (också kockar på Trädgår’n) åker till mitt föräldrahem i Halmstad där mamma dukar upp rätt traditionell påskmat. Sedan brukar vi tre laga en lunch med lammstek.

Är det någon skillnad på att driva vanlig krog och museirestaurang?

– Tabla är egentligen mer vanlig än Trädgår’n med alla shower och evenemang. Museet har haft 2?000 besökare om dagen och det vore ju en dröm om alla kom hit. Riktigt så väl är det inte men man behöver inte anstränga sig som på en vanlig krog för att synas.

Du har tävlat i Bocuse d’Or (Kock-VM, Jonas kom fyra), gav det mer än spänningen?

– Visst var det kul att vara med och det gick ju bra för oss – men det kunde blivit ett helvete om det gått fel. Nu är det färdigtävlat för min del. Kontakterna med tidigare deltagare har gjort mig till en bättre kock.

Fakta/Jonas Dahlbom

Inlagd sill med rödbets- och pepparrotsrelish

UKRAINA

Lammrostbiff med bakad tomat och svart böncréme

NYA ZEELAND

Honungsglaserad skinkstek med potatis, rosmarin och vitlök

USA

Curryrostad blomkål med äpple

INDIEN

Bönor med bacon och parmesan

ITALIEN

Äggtoddy med citrongräs, vaniljäpple och hasselnötsnougat

JAMAICA-THAILAND

Rimmad bakad lax med kapris, lök och champinjoner

ITALIEN

Jon Hansson

Följ ämnen i artikeln