Enkel och god vardag – laga potatisplättar

Uppdaterad 2019-02-12 | Publicerad 2016-04-26

Potatisplättar – med lingonsylt

Potatisplättar är en gammal klassiker som barnen garanterat älskar.
Det är både billigt och enkelt att laga.
Enkelt och snabbt att tillaga

Portioner: 5–6 portioner Tillagningstid: 30 min

Potatisplättar

Ingredienser:

  • 800 g potatis, 8–9 stycken medelstora
  • potatisar
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk persillade
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl klippt, färsk persilja
  • Smör att steka i

Gör så här:

  1. Skala potatisarna och skär dem i grova klyftor. Koka dem mjuka i en kastrull med lättsaltat vatten, cirka 17–20 minuter. Häll av vattnet. Mosa potatisarna med en gaffel, men inte för mycket, det ska inte bli mos.
  2. Rör i ägg, mjölk, salt, persillade och svartpeppar. Låt smeten stå några minuter, tillsätt persiljan och blanda runt igen. Låt smeten svalna något.
  3. Forma potatissmeten till runda bollar och platta sedan till dem.
  4. Stek i smör i stekpanna, 5–6 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna på ytan.
  5. Servera med lingonsylt, tomater och gurka.

Tips på gott tillbehör: Stekt sidfläsk.

Det här är lite av en skolmatsfavorit som många säkerligen känner igen.
Enkelt och snabbt fixat – vilket säkerligen uppskattas av vardagsstressade föräldrar samt dagis/skoldagströtta barn.
Vill man hålla det enkelt, kör bara potatisplättarna – lyxa till det mde lite stekt sidfläsk/bacon